Panírozás, rántás és gyűjtés

2020.12.02. 16:00

Környezetvédelem – Egyre több helyen adhatjuk le a használt sütőolajat

Már az OIL! Magyarország is tárolótartályokat helyezett ki töltőállomásain országszerte – Veszprém megyében három benzinkútnál -, lehetővé téve a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését. Így az a szelektív gyűjtés révén bioüzemanyagként hasznosul újra.

Rimányi Zita

A fáradt olajat Pápán a benzinkút munkatársa helyezi bele az új gyűjtőedénybe

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Magyarországon egy év alatt mintegy 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban, amiből csak ötszáz tonnát gyűjtenek szelektíven. A rántott hús és egyebek kisütése után csak kis részük kerül hulladékudvarokba vagy lerakóhelyekre. Az OIL! Magyarország számos töltőállomása ezért csatlakozott a Biofilter Zrt. akciójához. Töltőállomásain segítséget nyújt abban, hogy ezt a veszélyes hulladékot a lakosság könnyen el tudja helyezni az arra kijelölt helyeken. Ha ugyanis a használt étolajat nem gyűjtjük külön, jelentős környezetkárosító hatáshoz járulunk hozzá. Akár a vécébe, akár a mosogató lefolyójába öntjük, a csatornahálózatba kerülve a szennyvíztisztítók terhelését növeli. Ne tegyük! A csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozhatja. Ha élővizekbe jut, tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így a vízi élőlényeket elpusztíthatja.

Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. Az se jó, ha a talajra öntjük. Gátolja annak légáteresztő képességét, záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebb jutását. Ha pedig a kukába kerül, a kommunális hulladékban nehezen lebontható anyagként jelenik meg. Viszont, ha külön gyűjtjük, a Biofilter Zrt. egyik telephelyére kerül, ahol zsírolvasztó berendezésben, zárt rendszerben dolgozzák fel. A végtermék, vagyis a tisztított növényi étolaj a biodízel iparágban hasznosul újra, a gázolajgyártás biokomponenseként használják fel. Minden liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal annyi felesleges szén-dioxid-kibocsátástól mentesíthető a környezetünk, mintha kilencven kilométert autóztunk volna.

A fáradt olajat Pápán a benzinkút munkatársa helyezi bele az új gyűjtőedénybe
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kis odafigyeléssel az étolaj körforgásban tartható és újrahasznosítható. Így is tehetünk egészségünkért, környezetünkért. A lehűtött olajat otthon töltsük műanyagpalackba, ne üvegbe és csak a növényi olajat! Ha az erre a célra használt flakonunk megtelt, adjuk le a kijelölt gyűjtőpontokon! Például az OIL! töltőállomásokon, Veszprém megyében Berhidán, Pápán vagy Zircen. A láncot összefogó cégnek fontos, hogy a környezettudatos szemléletet terjessze a vásárlók körében, ezzel a természetet védje. Ráadásul a használt sütőolaj gyűjtése közvetlenül összekapcsolható az üzemanyagtöltő állomások tevékenységével, hiszen a biodízel a dízel olajokhoz keverve is hasznosítható. A vállalkozás szakemberétől megtudtuk azt is, hogy a műanyagpalackkal együtt kell az olajat bedobni szelektív edényeikbe. Ebben segítenek a kutaknál dolgozók. Ezt vállalkozások, így éttermek és magánemberek is megtehetik. Az is fontos, hogy a háztartásokban keletkező használt sütőolaj megfelelő helyre, feldolgozásra kerüljön.

Alig egy hónapja lehet a használt olajat OIL! töltőállomásoknál is leadni, de már nem üresek tárolóik, többen használják azokat. Törzsvevőik örülnek annak, hogy már itt is leadhatják az olajat, a cég pedig reméli, mind többen tudomást szereznek erről a lehetőségről. Azt is tudni kell, hogy már eddig is voltak más üzemanyag-töltőállomásokon is kukák az olajnak, emellett a Biofilter Zrt. telephelyein és lakossági hulladékudvarokban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában