Madártávlat

2021.01.25. 11:00

Bükkösök, tölgyesek lakói az uráli baglyok

Nagy méretű költőládákat raktunk ki idős bükkösökben 400 méter tengerszint feletti magasságban. A megyénkben ősszel kihelyezett négy költőládát uráli baglyoknak szántuk.

Ifj. Vasuta Gábor

Fotó: Ifj. Vasuta Gábor

Életem első uráli baglyát (Strix uralensis) az Aggteleki-karszton ezerkilencszázkilencvenháromban láttam. Akkoriban kedves ismerősöm, Varga Zsolt kalauzolásával jutottunk el, egy egerészölyv fészekben költő bagolyhoz. Május eleje lévén frissen kelt fiókákat etetett a pár. A meredek oldalban épült fészekre, fentről takarásból úgy láthattunk rá, hogy éppen egy szintben voltunk vele. A mai napig a legszebb megfigyelések között él ez az élmény. 2001 márciusa még hófoltokkal a Börzsönyben fogadott minket, nem is akárhol a Magas-Taxi turistaház közelében. A hely híres babgulyásáról, metsző levegőjéről és csodaszép fekvéséről. Továbbá számomra az itt meglelt uráli bagolyról. A pár még szürkület előtt heves udvarlásba kezdett, a hím a közelében lévő tojót szólogatta.

Pár évvel később, 2006. május végén Erdélyben Bálványos fürdőn, a Kárpátia-szálló mögött egy mesés bükkösben csatangoltunk feleségemmel, egy heves zápor után. Ekkor egy ágcsonkon ülve pillantottunk meg egy uráli baglyot.

Tovább szemezgetek az élmények között. Régi vágyam vált valóra, mikor az Agár-tetőn gombászás közben sikerült ráakadnom a fajra, a Csöpögő forrás környékén. A napokban Péter segítségével egy nagyméretű mesterséges odút helyeztünk ki a madárnak a hegy északi bükkösében. A Zemplénben a madárvédők több száz ilyen kihelyezett költő alkalmatossággal segítik a faj. Egyes esztendőkben több pár megtelepedik bennük. A faj jelenleg terjeszkedőben van hazánkban, Zala és Vas megye területén is előkerül, eddig sajnos a megtalálások nagy része autó által elütött egyedek formájában. A szlovéniai állománya erős, a beáramlása az ország nyugati felébe innen várható. Tápláléka nagyrészt apró termetű emlősökből áll, az erdei cickány, törpe cickány, erdei- és mogyorós pele, de a zsákmányállatok között vakond és törpe egér is szerepel. A zárt erdők a kedvelt költőhelyei, azon belül is az öreg állományokat kedveli. Hazai viszonyok mellett zömivel bükk és tölgyerdőkben költ. Fészket nem épít, fekete gólya, más ragadozó madár fészkeiben, vagy természetes odúban, kikorhadásban költ.

Az uráli baglyok szlovéniai állománya erős, a beáramlása az ország nyugati felébe innen várható Fotó: Ifj. Vasuta Gábor

Külön akciókat indítunk télen és kora tavasszal a költőpárok megtalálására. A módszer egyszerű. Szürkületkor kimegyünk az alkalmas területre, ekkor jól szólnak a párok. Érdemes 10-10 percenként hangozni is, egy-egy ponton. Ha ott a madár hamar megszólal. Hangja messzire elhallatszik, és jól válaszol a bejátszott hívóra. A tojó diszkrétebb, a macskabagolyénál erősebb és rekedtebb, szürke gémszerű hanggal válaszol, úgymond vakkant. Fokozottan védett faj, értéke 100.000 Forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában