Sütnek, főznek, közösségbe invitálnak

2021.01.10. 07:00

Komatállal köszöntik az újszülötteket Tótvázsonyban

Az újszülöttek köszöntésének „ünnepe”, a komatál vitelének hagyománya 2014 óta él a községben. A helyi emberek összefogását jól példázó nemes gesztussal az újszülött családját a közösségbe is invitálják.

Molnár Sándor

Az első komatál 2021-ben a kis Alíz baba boldog szüleihez, Verpulácz Norberthez és Béres Szandrához került Tótvázsonyban

Forrás: Verpulácz család

Amióta a faluban elkezdték ezt a kedves, a helyi értéktárba is bekerült hagyományt, már több mint 80 komatál talált gazdára azoknál a tótvázsonyi és kövesgyűrpusztai családoknál, ahol kisbaba született. A Pécsi Krisztina fazekas által készített kerámiatálba – melyet az önkormányzat vásárol meg – a Nagy Gellértné Ani által főzött házi húsleves kerül. A komatál mellé a település asszonyai még sok egyéb finomságot is sütnek, főznek. A helyi hímzőműhely egy hímzett kenyérkendőt, néhány anyuka pedig saját készítésű babaruhát vagy szappant is küld a csomagba, amelybe bekerül egy, a polgármester által írt üdvözlő képeslap is.

A komatál mellé még a helyi asszonyok sütnek, főznek sok finomságot Fotó: Verpulácz család

Veressné Szabó Adrienn Diána, aki a komatálak kisgyermekes családokhoz kerülését koordinálja, elmondta, amint értesül arról, hogy újszülött érkezett, felveszi a kapcsolatot a szülőkkel. Megismerteti a fiatal párt a komatál vitelének hagyományával, és megkérdezi tőlük, hogy elfogadják-e azt. A legtöbben már hallottak róla, és nagy örömmel mondanak igent, sőt, sokan már várják is a közösség felajánlását, amelyet egy előre leegyeztetett időpontban, diszkrét formában, és nem családlátogatás jelleggel adnak át.

Az újszülött érkezéséről interneten értesítik a közösséget, és ott jelentkezhetnek azok, akik szeretnének hozzájárulni a család köszöntéséhez. A felajánlott, szigorúan házi készítésű finomságokat aztán egy adott napon összegyűjtik és átadják a szülőknek.

Az első komatál 2021-ben a kis Alíz baba boldog szüleihez, Verpulácz Norberthez és Béres Szandrához került Tótvázsonyban Fotó: Verpulácz család

– A komatál átadásával tulajdonképpen beinvitáljuk az újdonsült anyukát a kismamák közösségébe, a Mini Manó Klubba. Nagyon sok kisgyermek innen a klubból megy szinte kézen fogva bölcsődébe vagy az óvodába. Mivel a picik jól ismerik egymást, ezért nem éri őket trauma, amikor később bekerülnek egy új közösségbe – meséli Adrienn a Mini Manó Klub kapcsán, ahol az anyukákat és babáikat rengeteg programmal várják a vírusmentes időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában