Ingatlanpiaci legek

2021.01.14. 11:00

Lakáspiaci érdekességek: Panellakás egymillió forintos négyzetméteráron, családi ház háromszázezerért

Bár 2020 a „hullámvasutazás” éve volt, akadtak érdekes rekordok a lakáspiacon. Tavaly a legolcsóbb ház 300 ezer forintért kereste a gazdáját, a legdrágább eladott panellakás pedig 74 millió forintért kelt el Siófokon.

Molnár Sándor

Forrás: pixabay.com

A legolcsóbb és legdrágább eladott Veszprém megyei ingatlan ára között pedig több mint 200-szoros különbség volt – derült ki az ingatlan.com összefoglalójából. Tavaly a koronavírus-járvány teljesen átalakította a mindennapokat, a gazdasági életet, így a lakáspiacot is. Az ingatlanportál összefoglalójában a legérdekesebb adatokat gyűjtötte csokorba. Tavaly összesen több mint 540 ezer hirdetést adtak fel magánszemélyek és ingatlanközvetítők az ingatlan.com-on.

Az eladó lakások piacán 430 ezer új hirdetés jelent meg, ami a koronavírus-helyzet miatt nem számít rekordnak, az albérletpiac viszont csúcsot ért el. A külföldi turisták elmaradása miatt rengeteg – korábban rövid távra kiadott – lakásba kerestek bérlőt a tulajdonosok. Ennek eredményeként tavaly több mint 115 ezer friss ajánlat jelent meg, ami soha nem látott rekord a hirdetési portál több mint két évtizedes történetében.

A megtorpanó piacon a korábbinál hosszabb időbe telt egy lakás vagy ház értékesítése, a leggyorsabb eladások mégis egy napon belül megtörténtek. A fővárosban egy XXIII. kerületi, 200 négyzetméteres, felújítandó családi házat hirdetett meg májusban a tulajdonosa 38,9 millió forintért, és kevesebb mint egy nap alatt értékesítette azt. Vidéken egy hajdúböszörményi családi házat adtak el a leggyorsab-

ban. A 110 négyzetméteres, háromszobás házért 37 millió forintot kért a gazdája. Ez olyan kedvező ár volt, hogy az egyik júniusi délutánon feladott hirdetésre másnap 30 percenként jöttek a vevőjelöltek, egyikük pedig meg is vásárolta.

Az ország legdrágább ingatlanja egy Andrássy úti palota volt. A 2000 négyzetméteres, luxusfelszereltségű lakótér egy több mint 1000 négyzetméteres telken található. A tulajdonost képviselő ingatlanközvetítő közel 6 milliárd forintért hirdette meg tavaly, de eddig még nem kelt el.

A közel hatmilliárd forintért hirdetett Andrássy úti palota egyelőre nem kelt el
Fotó: ingatlan.com

Meglepő lehet, de a legdrágább panellakást nem a fővárosban adták el. A siófoki Aranyparton lévő, felújított, vízparti panelépület harmadik emeletén lévő 79 négyzetméteres lakást az egyik helyi ingatlaniroda hirdette meg, a vevő pedig 74 millió forintot, azaz négyzetméterenként majdnem egymillió forintot adott érte. A panelpiacon extrém magas árat magyarázza, hogy a lakásnak van egy 40 négyzetméteres terasza, a háznak pedig közvetlen kijárata van a strandra.

A legolcsóbb házak között a csúcstartó egy, a Borsod megyei Négyesen található romos vályogház volt. A Tiszától nyolc kilométerre lévő, 60 négyzetméteres, másfél szobás ingatlant 600 négyzetméteres telken 300 ezer forintos áron dobták piacra. Ennek a dupláját, azaz 600 ezer forintot kért a hirdető 2020 legolcsóbb lakásáért, amely Salgótarjánban található, és még mindig eladó. A 48 négyzetméteres, 1 + 2 félszobás, üres ingatlanból még a fűtőtestek is hiányoznak, így a következő tulajdonos a kedve szerint újíthatja fel azt.

2020-ban a legdrágábban eladott Veszprém megyei ingatlan egy badacsonytomaji 800 négyzetméteres telken található, 400 négyzetméteres, luxusfelszereltségű, háromszintes, hatszobás családi ház volt, amiért 250 millió forintot kért tulajdonosa. A legolcsóbb

pedig egy 80 négyzetméteres adorjánházai családi ház volt, ami egy 570 négyzetméteres telken helyezkedik el, és 1,2 millió forintot kértek érte.

Ha viszont 2020-ban a legolcsóbban meghirdetett Veszprém megyei ingatlant keressük, akkor egy eladó vidi családi ház 50 százalékos tulajdonjogát vásárolhatja meg valaki 400 ezer forintért.

A Viden található családi ház ötvenszázalékostulajdonjogát négyszázezer forintért vásárolhatja meg, aki lehetőséget lát benne
Fotó: ingatlan.com

A másik 50 százalék is eladó, tehát az ingatlan valószínűleg egymillió forint alatt lehet a vevőé. A tavaly a megyében legdrágábban meghirdetett ingatlanért viszont több mint egymilliárd forintot kér a tulajdonosa: a több mint 2700 négyzetméteres telken 2008-ban épült nyolcszobás, 275 négyzetméteres, panorámás luxusvilla 1,022 milliárd forintért eladó Tihanyban. A második legdrágábban meghirdetett ingatlan egy dörgicsei, panorámás, 2018-ban épült, 14 szobás, 800 négyzetméteres lakóépület, amiért 867 millió forintot kér a tulajdonosa. A harmadik legdrágább ingatlan 2020 kínálatában egy balatonfüredi, 2004-ben épült, 700 négyzetméteres, ötszobás villaépület, a Tagore sétány közelében, melyért 850 millió forintot kér a tulajdonosa – tájé- koztatta lapunkat Balogh László, az ingatlanportál vezető gazdasági szakértője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában