Figyeljünk jobban!

2021.01.20. 07:00

Sokan rosszul használják a szelektív gyűjtőket

Az utóbbi időben ismét megnőtt az oda nem illő hulladék mennyisége a szelektív gyűjtőedényekben. Amellett, hogy ennek kiválogatása, elhelyezése többletköltséget okoz, akár a válogatást végző dolgozók egészségére is veszélyt jelenthet – mutatott rá Mészáros Csaba, a pápai Közszolg Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Polgár Bettina

A szelektív gyűjtőedényeken jól láthatóan fel van tüntetve, milyen hulladékot lehet beledobni

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Mészáros Csaba elmondta, gyakran előfordul, hogy olyan jellegű műanyagokat is beledobnak a gyűjtőedényekbe, amelyeket nem kellene. Ilyen például a törött műanyag kerti bútor vagy egy autó lökhárítója. Ezeknek nincs feldolgozási technológiájuk, kiválogatásuk és elhelyezésük többletmunkát és -költséget okoz. Az ügyvezető kiemelte, a szelektív gyűjtőedényeken jól láthatóan fel van tüntetve, milyen hulladékot lehet beledobni.

Mészáros Csaba, a Közszolg Nonprofit Kft. ügyvezetője Fotó: Polgár Bettina/Napló

– Az ősz folyamán olyan extrém tárgyakat is találtunk a szelektív hulladék válogatása során, mint a tűvel felszerelt, valószínűsíthetően gyógyszer­maradványt tartalmazó fecskendők, de volt vérmintával szennyezett teszt is. Ezek kifejezetten veszélyeztetik a válogatást végző személyzet egészségét. Egy kollégánk például belenyúlt az egyik ilyen injekciós tűbe, emiatt orvoshoz kellett mennie, oltásokat kellett kapnia, és kiesett a munkavégzésből – mondta Mészáros Csaba.

Megjegyezte, az általános tapasztalat azt mutatja, hogy az utcai gyűjtőszigeteken jó, ha a hulladék fele olyan, amelyik ténylegesen oda való.

– A házhoz menő rendszerben lényegesen jobb a helyzet, ez nemcsak a mi tapasztalatunk, hanem az egész iparágban megfigyelhető, a nem oda való hulladék aránya itt általában csak 10 százalék körül mozog – emelte ki az ügyvezető. Megtudtuk tőle: a kidobni kívánt műanyag kerti bútort vagy általánosságban véve bármilyen bútort évente egyszer, a házhoz menő jelleggel megszervezett lomhulladékgyűjtésen lehet leadni a meghatározott mennyiségi korlátig. Emellett nyitvatartási időben a hulladékudvarba is be lehet hozni a lomokat, a megadott mennyiségig (egy köbméterig) díjmentesen, e felett díjkötelesen.

A szelektív gyűjtőedényeken jól láthatóan fel van tüntetve, milyen hulladékot lehet beledobni Fotó: Polgár Bettina/Napló

Az ügyvezető hangsúlyozta, az építési-bontási törmelék alapvetően nem tartozik a közszolgáltatás körébe. Noha bizonyos mennyiségi korlátig évente egyszer le lehet adni a hulladékudvarban is az ilyen jellegű hulladékot, azonban ennek az elszállítására, kezelésére megvannak a piaci szereplők, akik térítés ellenében átveszik az ipari hulladékot. Mészáros Csaba kérdésünkre elmondta, a kommunális hulladék esetében már nem igazán merül fel problémaként, hogy valaki nem a szabványnak megfelelő gyűjtőedényt használja. Ami inkább gondot okoz, hogy a szabványos, kereskedelemben kapható gyűjtőedények között is vannak olyanok, amelyeknek nagyon gyenge az anyagminőségük, és megrepednek a normál használat során. A járványhelyzet kapcsán az ügyvezető hozzátette, a tavalyi évben előfordult már, hogy egy ideig szünetelt a személyes ügyfélfogadás.

– Az ügyek nagy része szerencsére elintézhető személyes jelenlét nélkül is, de azért vannak olyan feladatok, mint például az edények vásárlása, átvétele, amelyeket csak személyesen lehet megoldani – magyarázta Mészáros Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában