nagyra nőtt amarilliszek

2021.01.20. 11:00

Színpompás növények hajtanak a nemesvámosi ablakban

Pásztor Miklós nemesvámosi őstermelő ablakpárkányán egymás mellett sorakoznak a méretes, piros és fehér amarilliszek.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az ablakra nézve üde színfoltot jelentenek a színes virágok a kinti havas tájjal a háttérben. A településen már 30 éve gazdálkodó lencsetermesztő egyik kedvenc hobbija az amarilliszek hajtatása, ami egy kis játék a növényekkel, mint mondja.

Pásztor Miklós évekkel ezelőtt, amikor még nagyobb kultuszuk volt a nőnapoknak, édesapjával közösen sok amarilliszt hajtatott. A bimbózó, virágzó növényeknek – egy szép masnival átkötve – nagy sikerük volt a piacon. Akkoriban sokan foglalkoztak ezzel a közkedvelt, látványos növénnyel.

Most a téli időszakban újra előkerült ez a szép hobbi, és néhány hagymát elkezdett hajtatni a vámosi gazda. Másrészt megpróbál beporzással magot fogni, mert mint mondja, a hagymával nem lehet keresztezni a növényt, mivel a piros virágú hagymájából újra piros, a fehéréből pedig ismét fehér amarillisz lesz.

Pásztor Miklós a látványos, nagyra nőtt amarilliszekkel Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Ez például eredetileg piros volt, de fehérrel poroztam át, és már szépen hozza a magházakat. Ebből a várakozásomnak megfelelően piros-cirmos lesz – mutat az egyik növényre Miklós, majd hozzáteszi még, hogy pár év hozadéka lesz, mire beérik a mag, amelyet aztán újra elvet és hagyma lesz belőle, ami végre meghozza majd a várt különleges virágot.

Hollandiában nagyon sok színváltozatot és fajtát alakítottak ki a kertészek nemesítéssel és keresztezéssel. Napjainkban az amarillisz hagymáit óriási területeken termesztik Dél-Afrikában, és száraz hagyma formájában hozzák be Európába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában