a repülés élménye

2021.01.13. 07:00

Virtuális űrutazás – mintha az Űrbatyuval szállnánk a sztratoszférában

Virtuális valóság szemüveggel élhetik át a repülés élményét az érdeklődők. Az Oculus Quest 2 VR-szemüveg segítségével úgy érezheti magát a néző, mintha az Űrbatyuval felszállt volna a sztratoszférába, több mint harminc kilométer magasságba, majd körülnézve térne vissza a Földre.

Tisler Anna

A speciális szemüveg segítségével új perspektívák nyílnak meg az érdeklődők előtt

Forrás: Egyesület

Miközben Magyarország nyugati része fölött tesznek „űrsétát” az érdeklődők, letekintve megcsodálhatják a Duna ezüstösen kígyózó szalagját, vagy a Balatont, majd a látóhatáron halványan sejlik a Föld légkörének az a nyolcvan százaléka, amit maga alatt hagyott az ­Űrbatyu.

Ivanics Ferenc, a Bakonyi Csillagászati Egyesület elnöke elmondta, a programmal az a céljuk, hogy sok helyre elvigyék a virtuális űrutazás hazai élményét, és felkeltsék az emberekben az érdeklődést az űrkutatás és a csillagászat iránt. A Virtuális űrutazás – Ballonnal a csillagokig című hatvanperces előadással induló programunkon az érdeklődők megismerkedhetnek az Űrba- tyu II küldetésének legizgalmasabb részleteivel, miközben sok érdekességet tudhatnak meg bolygónk légköréről és a közeli világűrről is.

– A világűr határán készült egyedi felvétel minél szélesebb körhöz való eljuttatása végett gondoltunk rá, hogy szükség lenne ehhez egy speciális virtuális valóság szemüveg beszerzésére – mondta Ivanics Ferenc.

– Az első Oculus Quest 2 VR-szemüveget néhány napja vásároltuk meg, a második példányt pedig néhány hét múlva fogjuk beszerezni.

A speciális szemüveg segítségével új perspektívák nyílnak meg az érdeklődők előtt
Fotó: Egyesület

A két fejlett, saját belső akkumulátorral, memóriával és kézi kontrollerekkel rendelkező VR-szemüvegre támaszkodva egy teljesen új, interaktív programot szeretnénk indítani a járványhelyzet csillapodásával.

Az Űrbatyu II volt hazánkban az első magaslégköri ballon, amely 360 fokos szögben rögzíteni képes kamerát vitt magával a sztratoszférába, a közeli űrbe, 30 ezer méteres magasságba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában