munkaidő-beosztás

2021.02.23. 07:00

Anya munkát keres

Több cég rugalmasan kezeli az édesanyák munkaidő-beosztását, gondol arra, hogy gyerekeikért időben kell menni az óvodába, az iskolába.

Rimányi Zita

Fotó: Shutterstock

Ám kevesebb olyan álláshely van, ahol ezt meg lehet oldani. Ez okoz gondot egyik háromgyermekes olvasónknak is: „Segítségért fordultam önökhöz, már teljesen kilátástalan ez a helyzet. Kis faluban élek a családommal. Párom dolgozik, én három gyermekemet rendezem. Két hónapja mást sem csinálok, mint állásokra jelentkezem, de mindenhol elutasítást kapok. Délelőtt kilenc és délután három óra között tudnék munkát vállalni, mivel gyermekeimet el kell indítanom, vinnem kell iskolába, óvodába és onnan haza. Már több száz állásra jelentkeztem, de mindig eredménytelenül” – írta szerkesztőségünket megkeresve az édesanya.

„Csak az ismerőseim között van négy-öt anyuka, aki szintén egy vagy két gyermek mellett egyszerűen nem tud elhelyezkedni dolgozni, mert a gyermekekkel kapcsolatos teendők hátráltatják ebben. Többen azt gondolják, mi nem vagyunk hajlandóak elmenni dolgozni. Igenis szeretnénk, de nincs olyan, aki tudna nekünk 9 és 15 óra között munkát adni, de ha lenne is, a gyermekek akkor is problémának számítanának. Akarunk dolgozni, és jobb életet magunknak, gyermekeinknek, csak egyszerűen senki nem alkalmaz minket” – írta levelében az édesanya.

– Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulhat, aki azt tapasztalja, hogy gyermekei miatt álláskereséskor vagy akár meglévő munkahelyén hátrányos megkülönböztetés éri – közölte Mürkl Mónika, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Veszprém megyei képviselet-vezetője.

Hozzátette: a munka törvénykönyve szerint a munkáltató felvételkor meg se kérdezheti, a munkavállalónak van-e gyereke, szeretne-e a közeljövőben, vagy esetleg már terhes. A családi állapotról, a vallási hovatartozásról, a pártszimpátiáról, a krónikus betegségről, a kisebbséghez tartozásról, az anyagi helyzetről szintén nem szabad érdeklődni. Az életkorról se, de az az életrajzon feltüntetett születési dátumból kiderül. Ezek az előírások, ám az érdekvédőkhöz fordulók elmondásai alapján sokszor ezzel ellentétes gyakorlat tapasztalható.

Mürkl Mónika leszögezte: az említett témákban a kérdés feltétele önmagában még nem diszkrimináció, csak az számít szabálytalannak, ha a válasz alapján hátrányos megkülönböztetés éri a dolgozót.

Mürkl Mónika tapasztalatai alapján elmondta, hogy sok cég rugalmasan kezeli az édesanyák munkaidő-beosztását, gondol arra, hogy gyerekeikért időben kell menni az óvodába, az iskolába. A legmegfelelőbb a háromgyerekeseknek a napközbeni hat­órás munkaidő lehet, ezt több munkáltató fel is ajánlja, ha ragaszkodik szakemberéhez. A szakértő szerint olvasónknak is ilyet kellene keresnie, a cégekhez elküldött leveleibe ezt a kérést eleve beleírva, hogy ne utólag derüljön ki. S lakhelyétől messzebbre ingázni se tud természetesen, hiszen az annyi időt elvenne, hogy gyerekeit ugyancsak nem tudná megfelelően ellátni. Viszont valóban kevesebb ilyen állás van. A kereskedelembe és a feldolgozóiparba is három-négy műszakos munkarendet vállalókat vesznek fel. Váltják egymást a munkások a gépsorok mellett, aki ehhez nem tud alkalmazkodni, azt tényleg nem tudják alkalmazni, ebben nincs rosszindulat. S környékünkön most főként összeszerelő üzemekben vannak betöltetlen álláshelyek – magyarázta szakértőnk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában