oda kell figyelni

2021.02.05. 07:00

Gyakori hibák, amiket a macskatulajdonosok vétenek

Sok macskatulajdonos elköveti azt a hibát, hogy az önfejűség fogalmát összekeveri az önállósággal – hogy macskánk azt teszi, ami neki tetszik, attól még nem feltétlenül tudja, hogy mi a jó neki. Állattulajdonosként nekünk kell odafigyelnünk házi kedvencünk egészségére.

Horváth Virág

A macskaháló megmentheti kedvencünk életét

Fotó: Horváth Virág/Napló

A Brightside angol nyelvű portál összeállításából kiderül, melyek azok jellemző dolgok egy lakásban élő macska életében, amiket ő szívesen megtesz, a felelős állattartónak viszont oda kell figyelni ezekre.

Az étkezéskor, a lakásban élő macskáknál nem csak az eledel minőségére kell odafigyelni. Ha cicánk kihúzza az ételt a tálkából, valószínűleg az nem elég széles, ugyanis, ha a bajsza hozzáér az edény falához, az kényelmetlen a neki. Ne túl mély és ne túl keskeny tálat válasszunk számára. Emellett fontos felismernünk, hogy a macskák kényes állatok, a szennyezett vizet nem isszák meg, így a vizes tálat érdemes az ételtől messzebb elhelyeznünk, különben az ételmaradékok beszennyezhetik az ivóvizét.

Egy másik gyakori hiba, ha a gazdi nem veszi komolyan az állat horkolását. Az éjszakai horkolás nem egy aranyos szokás, hanem bizony légzőszervi megbetegedés tünete lehet. A folyamatos horkolás mellett, ha az állat orra sebes, vagy ha sokszor van nyitva a szája, az arra utalhat, hogy nehezen kap levegőt; ilyenkor mindenképpen forduljunk orvoshoz vele.

A macskaháló megmentheti kedvencünk életét
Fotó: Horváth Virág/Napló

Az állatvédők nem tudják elégszer hangsúlyozni, hogy a lakásban élő macskák esetében az ablakokra felszerelt macskaháló elengedhetetlen. Hiába gondoljuk azt, hogy a mi macskánk soha nem fog kiesni az ablakon, nagy meglepetés érhet minket, amikor véletlenül megcsúszik az ablakpárkányon, vagy megzavarja a figyelmét egy elrepülő madár. Az ablakok bukó állapotban sem maradhatnak őrizetlenül egy macska mellett, hiszen, ha megpróbál kibújni rajta – márpedig megpróbál, akkor beszorulhat a szűk nyílásba, és sajnos megfulladhat.

A lakásban élő macska karmait le kell vágni, ugyanis legyen bármennyi kaparófa a lakásban, az nem helyettesíti a macska körmének természetes kopását, amikor fára mászik, vagy az erdőt járja.

A macska körmét az arra megfelelő csipesszel kell levágni, nagyon óvatosan, az első pár alkalommal kérjük kozmetikus vagy állatorvos segítségét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában