földközel

2021.02.28. 16:58

Különleges égi jelenség: Szuperholddal búcsúzik a február

Látványos, földközeli teliholddal búcsúzott a február, utalt az elmúlt napok különleges égi jelenségére Kocsis Antal, a Magyar Csillagászati Egyesület Hold-megfigyelési Szakcsoportja és a Balaton Csillagvizsgáló vezetője. A szakembert annak apropóján kérdeztük, hogy február 27-én gyönyörű teliholdat lehetett látni.

Kovács Erika

Telehold előtti felvétel a balatonakarattyai Magaspart fái felett felkelő holdkorongról

Forrás: Balaton Csillagvizsgáló/Kocsis Antal

Kocsis Antal az előzményekről kifejtette, egy hidegfront látványosan kitisztította február utolsó napjaira légkörünket a Kárpát-medencénkben felhalmozódott szaharai portól és a téli ködpárától.

A telihold Királyszentistvánról február 27-én, 23 óra hat perckor
Fotó: Balaton Csillagvizsgáló/Kocsis Antal

Ráadásul ezekre a napokra esett a telihold időpontja, ami február 27 –én délelőtt 9 óra 19 perckor volt, de az előtte lévő, és utána következő napokban is csaknem teliholdat láthattunk, illetve láthatunk látványos holdkeltékkel, később pedig magasan a fejünk fölé emelkedő ragyogó holdkoronggal. A csillagászok nem ismerik a „szuperhold” fogalmát, ez a médiában elterjedt kifejezés, amikor a telihold a Föld közelében látszik. -Minden hónapban van úgynevezett holdközel és holdtávol, így nem szerencsés használni a „szuperhold” kifejezést, mert mindegyik telihold szép és romantikus látvány, ne várjunk extra szuper dolgot még ezen felül, fogalmazott Kocsis Antal.

Hozzátette, a mostani földközelség idején a látványos holdkelték után magasan a fejünk fölé emelkedett a holdkorong, a tiszta, hideg légkörnek köszönhetően már szabad szemmel is jól láthatók a nagy sötét foltok és a világos, fénylő területek. Az előbbiek a nagy kihűlt bazaltláva síkságok, az utóbbiak a nagy becsapódásos kráterekkel fedett felföldek. A sötét foltokban sokan különböző alakokat fedeznek fel, a legismertebbek például a nyuszifül, a nyúl, az emberi arc, a vitorlás.

Telihold előtti felvétel a balatonakarattyai Magaspart fái felett felkelő holdkorongról
Fotó: Balaton Csillagvizsgáló/Kocsis Antal

Közel teliholdat láthatunk február 28-án is, csupán a holdkorong jobb oldalán vehető észre, hogy ott már nem szabályos kör alakja van. Ha az időjárás engedi, figyelemmel kísérhetjük a változást napról-napra, ahogy „fogy a holdkorong”. A félholdat március 6-án lehet látni, majd a tovább „fogyó” fázisok után március 13-án következik az újhold, előtte napokban pedig vékony holdsarlót tekinthetünk meg az égen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában