Tavasz

2021.03.21. 07:00

Már vethető már a borsó, a cékla és a sárgarépa

A veteményezés ideje van, már a földbe kerülhet a hagyma, a cékla, sárgarépa, paszternák és a zöldborsó. Azonban vetés előtt legyünk körültekintőek, ugyanis nem mindegyik zöldség kedvel bármilyen szomszédságot.

Tóth B. Zsuzsa

Jó program a családi salátapalántázás Fotó: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A növénytársítás, azaz polikultúra már egyre ismertebb, sok kertész az alapján veteményez, ültet egész évben. Ültessünk, vessünk olyan növényeket egymás mellé, amelyek jó hatással vannak egymásra. A zöldborsóra jó hatással lehet, ha az ideális társnövénye mellé vetjük. A növénytársítás segíthet a kert jobb kihasználásában is. Távol tarthatja a borsó kártevőit, értékes tápanyagokkal gazdagíthatja a talajt, jó hatással lehet a növekedésre. A káposztafélék családjába tartozó növények, mint például a karfiol, a kelbimbó, a brokkoli vagy a fejes káposzta kiváló társnövény a borsó mellé. Akárcsak a burgonya, a paradicsom, a paszternák vagy a fehérrépa. Azonban, ha lehet, ne kerüljön a borsó mellé hagyma, viszont utóbbi bármi más mellett jó helyen lesz.

Jó program a családi salátapalántázás
Fotó: Shutterstock

Ne ültessük, vessük egymás közelébe az uborkát és a tököt, a káposztaféléket és a szamócát, a paradicsomot a káposzta, karfiol, kukorica, burgonya mellé. A burgonya mellé ne kerüljön uborka, tökféle, paradicsom, retek, a cékla pedig nem kedveli a bab szomszédságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában