az elfeledett park

2021.03.09. 16:00

Az egész internet ezt keresi – Megtaláltuk a veszprémi „titkos” tavat

Egy közösségimédia-csoportban akadtunk a rejtélyre, ahol többen is egy bizonyos tavat kerestek, de csak nagyon kevesen tudták, merrefelé is található ez a „titkos” tó. Utánajártunk és felkerestük az elveszett tavacskát.

Horváth Virág

Talán a koronavírus-járvány az oka, de az emberek egyre nyitottabbá válnak a természetre, elkezdtek érdeklődni szűkebb környezetük iránt, településük történelme vagy természeti tájainak felfedezése egyértelműen fókuszba került. A közösségi-médiában egymást érik a kilátók és sétányok ajánlása, zeg-zugos erdőrészek és zöldellő rétek, kutyasétáltató csoportok: hiszen a járvány miatti bezártságból most a távolságtartás betartásával már csak ezek a szabadidős tevékenységek maradtak. A veszprémiek is felfedezik, vagy újra felfedezik a város eldugott gyöngyszemeit.

A keresést mi is ismerőseink körében kezdtük meg, de arra a kérdésre, hogy ismernek-e egyáltalán Völgyikút parkot, és benne egy tavacskát, még olyanok is, akik 40 éve élnek Veszprémben azt felelték, hogy nem ismerik, vagy határozottan állították, hogy ilyesmi nem is létezik.

A Völgyikút park pedig valóban ott van, a jelenlegi Völgyikút Ház mögött húzódik hosszan. A Köd utca felől, egy szűk lépcsősoron is megközelíthető, ha elsétálunk a romos épületek mellett és keresztül vágunk a burjánzó természeten, a lépcső után az ösvényre érve már láthatjuk is az erdei hidacskát, ami a tóhoz vezet bennünket. A helyiek nem merik látogatni, mert azt gondolják magánterület, de a park és az égen-földön keresett tavacska is közterület, tehát bátran tehetünk arrafelé egy sétát.

Egy szűk lépcsősoron leérve megpillanthatjuk az erdei hidacskát, ami a tóhoz vezet bennünket Fotó: Horváth Virág/ veol.hu

Az nem csoda, hogy a legtöbben már elfelejtették Veszprém eldugott szegletét, a Völgyikút parkot. A park területén állt egykor a népszerű Csomay-strand, amely 1933-tól a hetvenes évek végéig üzemelt és országosan is ismert volt.

A fürdő vizét a Völgyi-kút és hat kisebb forrás szolgáltatta (ezek nagyjából a mai Köd utca alatt eredtek, kettő közülük ma is megvan). A 2000-es évek elején lebontották a régi strand területén, a Kopácsi utcában található megroggyant épületeket, majd 2006-ban elkezdték beépíteni. Ma a Völgyikút Ház áll az egykori fürdő helyén, amelyet Csomay Zsófia, ifj. Csomay Kálmán lánya tervezett. Megmaradt és ma is látható még a régi pénztárépülettől levezető erdei út és a terméskő támfal a benyílókkal, a parkban létesített kis tavat pedig a megmaradt két forrás táplálja.

A Völgyikút park és a benne rejtőző tavacska meglátogatása ma is tökéletes program azoknak, akik szeretnének a szabadlevegőn sétálni úgy, hogy közben betartják a járványügyi intézkedéseket.

 

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.veol.hu/vezeto-hirek/csomay-strand-veszprem-volgyikut-haz-furdo-2415495/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában