Szereti a virágmotívumokat

2021.04.04. 15:30

A csabrendeki tojáspatkoló végtelen türelemjátéka

Csíkné Bardon Réka számára nem az a kihívás, hogy minél több patkó férjen egy tojásra, hanem maga a díszítés.

Tóth B. Zsuzsa

A tojásokra apró patkók kerülnek, amelyeket Réka maga készít kis kalapáccsal, üllővel

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Csabrendeken élő hölgy tíz esztendeje kezdett el tojáspatkolással foglalkozni, pontosabban akkor zsűrizték az első ilyen munkáját. Réka férje, Tamás kovácsként éppen a Népművészet Ifjú Mestere cím elérésére készült, a dolgozatírásban Réka volt segítségére.

Réka szereti a virágmotívumokat, a különféle alakzatokat, például a hattyúét Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– A témával kapcsolatos kutatás során találkoztam a tojáspatkolással, amely egykor a szakma mestereinek kézügyességét bizonyította. Gondoltam, ez nekem is menni fog. Azóta már van kis üllőm, kalapácsom, és a patkót magam készítem a munkához különféle fémekből – mondja Réka, aki állítja, hogy a kis patkók elkészítéséhez nem erő, sokkal inkább kézügyesség szükséges, no meg szépérzék. Persze a kovácsmunka alapműveleteinek ismerete elengedhetetlen, tudni kell, hogy hol kell ütni a vasat ahhoz, hogy ott kunkorodjon, ahol a kovács szeretné.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Aztán a tojásra feltenni úgy, hogy az ne törjön össze. No, az végtelen türelemjáték. Számomra nem az a kihívás, hogy minél több patkó férjen egy tojásra, hanem a díszítés. Szeretem a virágmotívumokat, a különféle alakzatokat, például a hattyúét. Leginkább libatojással dolgozom, az szép fehér és viszonylag nagy, kevésbé törik. De a tyúktojás szintén alkalmas a patkolásra, attól függetlenül, hogy egyik tojással sem könnyű dolgozni. Amikor egymás után három tojás összetörik patkolás közben, akkor legalább három napig fel is hagyok a munkával. Ehhez belső béke és nyugalom kell, ami a harmadik törött tojás után elszáll – mondja Réka nevetve.

A tojásokra apró patkók kerülnek, amelyeket Réka maga készít kis kalapáccsal, üllővel Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Szerinte a tojások patkolása valóságos relaxálás. Hiszen egyetlen kis patkót is hat szeggel rögzít a tojáshéjra, el lehet képzelni, hogy mennyi munka, odafigyelés, türelem kell egy megpatkolt tojás elkészítéséhez. Vagy el sem lehet képzelni. Réka csuhéfonás terén szintén remekel, és közben a szükséges marketingfogásokat is igyekszik elsajátítani. Hiszen egy éve már, hogy nincsenek események, amelyeken megmutathatja portékáit, nem tudja tanítani a régi hagyományos mesterségre az asszonyokat. Az internet azonban sokat segít bevallása szerint, ott bemutathatja elkészült munkáit, és a pályázati lehetőségek ugyancsak a javát szolgálják. Aztán majd csak vége lesz a járványnak, és visszatérhet az élet a régi kerékvágásba. Ha nem is egészen úgy lesz minden, mint volt, de semmi kétség, Réka akkor is teljesíti a kihívást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában