lakberendezés

2021.04.11. 07:00

Akkor a legszebb, ha földig ér az ágytakaró

Megóvja az ágyneműt a porosodástól és a szennyeződésektől, feldobja a legegyszerűbben berendezett hálószoba hangulatát is, és még el is nyújtózkodhatunk rajta napközben. Az ágytakaró több, mint egy darab textil a fekhelyünkön, válasszunk körültekintően!

Tóth B. Zsuzsa

Az ágytakaró nemcsak esztétikus, elegáns, hanem védi az ágyneműt is Fotó: Pixabay

Vendégek csak nagy ritkán, magunk is napjában csak néhányszor járunk a hálószobában, ennek ellenére ne hanyagoljuk el a berendezését. A helyiség egyik legmeghatározóbb eleme az ágytakaró és a díszpárnák. Dönthetünk úgy, hogy a falak és a bútorok színéhez hasonló darabokat választunk, letisztult hangulatot teremtve így, de a merészebbek akár új színt vagy formát is becsempészhetnek általuk a szobába. Népszerűek a kanyargós indák a fehér anyagon, örök darab a kockás és a csíkos, romantikus hangulatot idéz a virágminta.

Készen vásárolhatunk, varrathatunk vagy magunk is készíthetünk ágytakarót. Mindegyik esetben a méret meghatározásánál vegyük figyelembe az ágy és a matrac magasságát. Ha például 20 cm-es matrac- és 30 cm-es ágymagassággal számolunk, oldalanként 50-50 cm-t is hozzá kell adni, tehát az ágy szélességénél egy méterrel nagyobb anyagra lesz szükség.

Az ágytakaró nemcsak esztétikus, elegáns, hanem védi az ágyneműt is
Fotó: Pixabay

Érdemes az anyagválasztásra is odafigyelni. Klasszikus a bársony, egyszerű és kényelmes a pamut, luxushatást kelt a szatén és a selyem, modern enteriőrbe illik a bőrhatású. Ne feledjük, az ágytakaró akkor mutat a legszebben, ha földig ér, és semmi nem töri meg az esését.

Előny, ha mosógépben mosható és gyorsan szárad. Ellenkező esetben praktikus két darabot beszerezni, hogy legyen váltás mosás idejére. Sőt, akár évszakonként és ünnepekkor is cserélhetjük az ágyterítőt. A hideg évszakban a melegebb hatás kedvéért használhatunk vastagabb, melegebb anyagút, vagy tehetünk rá egy plédet. A napi szieszta során is hasznos lesz. Nyáron kellemes a hűvös tapintású, vékonyabb anyagból készült ágytakaró.

Különféle díszpárnákkal még otthonosabbá tehetjük a helyiséget. A nagyobb négyzet alakú mellé tehetünk kisebbet, esetleg kör alakút. Két egyszínű közé mintásat, vagy fordítva. Nem csak a szállodai hatás kedvéért érdemes letakarnunk napközben az ágyat. A nap káros sugaraitól, a portól is védi ágyneműnket, ami így hosszan friss marad. Az ágytakaró használata allergiá­soknak különösen ajánlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában