otthon

2021.04.11. 07:00

Tartsuk tisztán és ápoljuk a kerti bútort!

A jó idő beköszöntével egyre többet tartózkodunk a teraszon, udvaron, kertben. Ideje elővenni és letisztítani a kerti bútorokat, és ha szükséges, felújítani azokat.

Tóth B. Zsuzsa

A kerti bútorok divatja folyamatosan változik, de a fa alapanyag mindig trendi

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Ma már nagyon sokféle kerti bútor közül választhatunk, figyelembe véve nemcsak ízlésünket, hanem azt is, hogy mennyire vannak kitéve az időjárásnak, milyen korosztálynak és milyen célra vásároljuk. Ahány bútor, annyi alapanyag, illetve azok kombinációja, így tisztításukhoz is más és más szereket kell használni annak érdekében, hogy bútorunk hosszú életű és esztétikus maradjon.

A legtöbben műanyag kerti bútorokat választanak, hiszen azon kívül, hogy rengeteg színben, formában kaphatók, könnyen mozgathatók, tárolásuk egyszerű, strapabírók, ellenállók az időjárással szemben, és elérhető áron kaphatók. Egyetlen hátulütőjük, hogy a színüket gyorsan elveszítik. Legtöbben ecetes, szódabikarbónás vagy mosószeres vízzel mossák át a bútort, a fehéreket hipós vízzel, makacs szennyeződések esetén pedig karcmentes súrolóval dörzsölik át a felületet. A manapság közkedvelt, műanyagból font bútorok esetén a kefe, az öntözőslag vagy a magas nyomású víztisztító jelenti a hatékony megoldást.

Annak érdekében, hogy a bútorok élettartamát megnöveljük, érdemes letakarni és fedett helyen tárolni őket. A kovácsoltvas bútorokat gyakran elég, ha vizes ruhával áttöröljük, de tehetünk a vízbe szódabikarbónát vagy mosószert is. Makacs szennyeződésnél a karcmentes súroló vagy a magas nyomású víztisztító lehet a megoldás. Amennyiben a felületen felütötte a fejét a rozsda, akkor érdemes a rozsdás felületet lecsiszolni és festékkel átkenni.

A kerti bútorok divatja folyamatosan változik, de a fa alapanyag mindig trendi
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Mindegy, hogy milyen fa a bútor alapanyaga, szinte biztos, hogy felületi kezelést igényel. Előbb portalanítani, tisztítani kell, amihez gyakran elég csak mosószeres vízzel, makacs szennyeződés esetén magas nyomású vízsugárral átmosni. Aztán mindössze euka­liptusz- és keményfa­ápoló olajjal kenjük át, ez kihozza a fa színét, víztaszítóvá és ellenállóvá teszi a felületet. Ezt érdemes két rétegben felhordani, majd két napig száradni hagyni. Amennyiben nagyon kopott, elhasznált és kezeletlen a bútor felülete, száradás után át kell csiszolni, majd felhordani egy alapozót és a bevonatot. Fontos, hogy a rögzítésekhez, csapolásokhoz is kerüljön a bevonatból, hogy a fa ne nedvesedjen. A fabútorok fényét a bútorviasz, a méhviasz, illetve az olívaolaj is visszaadja. Év közben érdemes időnként keményfatisztítóval átkenni a felületeket.

Drágább alapanyagú bútorok – például a trópusi keményfa (teakfa), a balaufa – esetében járjunk utána, milyen faápolót érdemes felvinni. Általában speciális olaj ajánlott, lazúrt semmiképp se használjunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában