hirdetés

2021.05.27. 12:49

Így lehet áram nélkül is fény a kertedben!

Ahány ház, annyi kert: mindenki szereti a saját ízlésvilágához igazítani a háza körüli zöldfelületet. Ahhoz, azonban, hogy az élmény nemcsak nappal, de este is maradandó legyen, elengedhetetlen a megfelelő kerti világítás kialakítása. Szerencsés esetben ez egy felújítás során megtörténik – mi van azonban akkor, ha utólag kell megoldást találnunk a megfelelő világításra, anélkül, hogy felásnánk a kertet, vagy vezetéket vezetnénk falban? Ilyenkor jönnek jól a napelemes kerti lámpák, amelyek hangulatfényként vagy irányfényként használhatók. Cikkünkben a Lumenet segítségével megmutatjuk, hogyan választhatod ki az igényeidnek leginkább megfelelőt.

Amiért neked is érdemes kerti lámpát választanod!

Az áramforrás nélkül üzemeltethető napelemes kerti lámpák nagy előnye, hogy használatukhoz nincs szükség komoly előkészítésre vagy telepítésre – egyszerűen rögzíted a terméket a falon, kerítésen vagy épp a földben és máris használhatod. A rajtuk lévő napelem biztosítja, hogy napközben feltöltődjenek, így esténként modelltől függően akár 3-4 órán keresztül is világíthatnak.

Akárcsak a hagyományos, áramforrásról üzemeltethető kerti lámpák, úgy a napelemes lámpák piaca is igen széles: a Lumeneten többek között hordozható napelemes lámpákat, leszúrható napelemes lámpák és falra szerelhető napelemes lámpák is elérhetők.

Helyek, ahova érdemes kerti lámpát elhelyezni

A Lumenet szakértői azt tanácsolják, hogy amennyiben a kert kialakításakor nem helyeztek el világítást a közlekedőutak mentén, úgy ezek pótláshoz is bátran válassz napelemes lámpát. Ezek ugyanis irányfényként világítva segítenek abban, hogy te és családod is jól tájékozódjon, még a legnagyobb sötétben is. Használatukkal még a nehezen látható helyeket is bevilágíthatod. Kifejezetten ajánlottak például lépcsők megvilágításához.

Nagy segítséget jelenthetnek a fali napelemes lámpák is: beépített mozgásérzékelőjük bármilyen mozdulatra azonnal felkapcsol, így ideálisak bejárati ajtók vagy garázskapuk előtti terület megvilágítására.

Akkor is érdemes napelemes lámpát vásárolnod, ha nem fixen rögzíthető, hanem hordozható lámpát keresel. A hordozható napelemes lámpák remek választást jelentenek – mivel könnyűek, így egyszerűen mozgathatók, bárhova magaddal viheted azokat. Akár több órán keresztül világítanak, így tökéletesek kerti vacsorák vagy beszélgetések megvilágításához.

Tulajdonságok, amelyeket mindenképp érdemes számításba venned

Ahhoz azonban, hogy garantáltan elégedett legyél kerti lámpáddal, néhány szempontot figyelembe kell venned a választás során. Ezek közé tartozik a megfelelő IP-védelem is. A nemzetközi védettségmegjelölés azt mutatja meg, hogy a termék mennyire védett a vízzel és a különféle tárgyakkal szemben.

Napelemes kerti lámpák esetén a Lumenet szakértői legalább IP44-es védelmű készüléket javasolnak: ez már megfelelően védett az apró méretű tárgyakkal és a fröccsenő vízzel szemben. Gyakorlatilag ezt azt jelenti, hogy poros, esős környezetben is megbízhatóan működnek. Ennél jobb IP-védettségűt bármikor vásárolhatsz, rosszabbat csak akkor, ha egyszerű díszlámpát keresel, amelyet legfeljebb a teraszig viszel ki.

Azért, hogy mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelő napelemes kerti lámpát, a gyártók többféle kialakításban és színben dobják piacra az egyes modelleket. Érdemes alaposan átböngészni a piacot, hiszen nem pusztán fekete vagy fehér, de akár színes modelleket is választhatsz.

Másik fontos szempont a lámpa anyaga: mivel a legtöbb napelemes lámpa élete nagy részét kültéren tölti, ezért kiemelten fontos, hogy prémium minőségű műanyag vagy fém háza legyen. Ez lehetővé teszi, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak, így hosszabb ideig használható, mint olcsóbb anyagból készült társai.

Az anyaghasználat mellett szintén fontos a megfelelő színhőmérséklet is, hiszen más és más fényre van szükség egy díszkivilágításnál és egy tájékozódást segítő lámpánál. A bejárati ajtó megvilágításához 4000K színhőmérsékletű, hidegfehér fényforrást érdemes választani, míg háttérfénynek jobb választás a semleges, 3000K fehér szín.

Címkék#lámpa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában