Lecsó horvát módra

2022.01.29. 19:01

Érdemes kipróbálni a szomszéd receptjét

Déli, horvátországi szomszédainknak is van a magyar lecsóhoz hasonló lecsó raguja, érdemes kipróbálni Horváth Katalin élelmiszeripari technikus szerint.

Tóth B. Zsuzsa

A horvátok lecsója ízletes fogás, hazánkban is sokaknak elnyerheti a tetszését

Az étel alapja a sült paprika és a hagyma, de sokkal több paradicsomot használnak bele, mint mi, ettől kicsit szószosabb lesz. Kockázzunk fel bele padlizsánt, ságarépát, cukkinit, tulajdonképpen majdnem olyan lesz, mint a zakuszka. Rizzsel vagy bulgurral készítsük, és fogyaszthatjuk például hús mellé. Az elkészítése során a sárgarépát kevés vízben előpároljuk. 

Kata a főzővizet aztán nem önti ki, hanem elteszi zöldségleveshez, vagy majd húsleveshez adja átszűrve. Olívaolajon lesüti a hagymát, rádobja a paprikát, paradicsomot, amit előtte lehéjazott. Belekockázza a cukkinit, a padlizsánt, de adhatunk hozzá gombát is. Aki nem fogyaszt húst, a fehérjét ezzel, vagy például babbal pótolhatja. Amikor már majdnem kész, hozzáadhatjuk az előpárolt répát. Friss bazsalikommal fűszerezhetjük, majd tésztára is boríthatjuk, kiváló húsos bolognai mártás helyett, sajttal. De jó alap lehet később lecsóhoz. 

Ha nem idegenkedünk tőle, akár az összes, a kamrában elérhető maradék zöldséget beletehetjük, zellert, fehérrépát, sárgarépát, padlizsánt. Össze is turmixolhatjuk, de darabosan is kenhetjük piritósra reggelihez, vacsorához. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában