Divatos az ódon darabok megmentése

2022.01.16. 07:00

Fessük újra vagy újítsuk fel a régi bútort!

Nemcsak divatos, de praktikus is a régi bútorok felújítása, megmentése, újrahasznosítása. Szabó Tímea lakberendező szerint a laikusok is bátran belefoghatnak a kreatív munkába.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az abszolút kezdők jó, ha egy kisebb székkel, sámlival, tükörkerettel próbálkoznak első ízben. Szem előtt kell tartani, hogy a végeredmény minőségét leginkább az befolyásolja, amit a festés előtt teszünk a bútorral. Ugyanis ha nincs jó állapotban, meg kell javítani: csavarozni, szögelni, kipótolni, csiszolni. Inkább új vagy jó állapotú darabbal kezdjünk a festéshez, ha a javításhoz nem értünk. Az alapos előkészítés elengedhetetlen ahhoz, hogy a bútorfestés sikeres legyen. 
A felület szakszerű elő­készítését így sem spórolhatjuk meg, de az csupán kevés munkát, anyagot és időt vesz igénybe. Először is győződjünk meg róla, hogy amennyiben régi a fabútor, nem szú­ette-e. Amennyiben igen, akkor tudnunk kell, hogy a lakásban lévő összes fabútort tönkreteheti egyetlen ilyen darab. Ezért nem szabad kockáztatni. Csak olyan bútor felújításához kezdjünk hozzá, amely biztosan kártevőmentes. Vizsgáljuk át alaposan a bútort, ha látunk rajta bárhol gombostűfejnyi lyukat, találunk rágásnyomot, akkor kezeljük úgy a bútort, mint ami fertőzött. A professzionális kártevő-mentesítést a szakemberek speciális gázok használatával végzik, 10-15 nap alatt. Ha magunk szeretnénk elvégezni, olyan alapozót vásároljunk, amely szúirtó is egyben. Érdesítéssel, azaz csiszoló­papíros dörzsöléssel eltávolíthatjuk az elöregedett-fellazult rétegeket, és megszabadulhatunk a felület mélyebb rétegei­ben lerakódott szennyeződésektől. A bútor sokféle piszkot összeszedhet az évek során, ezért már csak higiéniai szempontból is érdemes gondosan letisztítani. Amellett a szennyezett anyagra semmilyen festék nem tapad jól. 
A bútor felületét nem elég egy nedves ronggyal áttörölni, ügyeljünk rá, hogy se por, se zsír, se tisztítószer-­maradvány ne legyen a felületen. 
Ha nem rusztikus stílusra vágyunk, számoljunk azzal, hogy a festék nem takarja el a felületi egyenetlenségeket. Sőt, ha szépen festünk, ezek a hibák az egyenletes fedőfestés alól még feltűnőbben látszanak. Az egyenetlenségeket ki kell javítani. 
Aztán végre jöhet a festés, amely kétségtelenül a bútor- átalakítás legegyszerűbb, leg­élvezetesebb, leglátványosabb eredményt nyújtó része. 
Gondoskodjunk róla, hogy csak oda kerüljön festék, ahová szeretnénk. A többi részt takarjuk ki maszkolószalaggal, és a munkaterületre fektessünk fóliát, hogy kevesebbet kelljen majd takarítani. 

A régi bútorok megmentése, felújítása, átfestése nagy divat, amatőrök is bátran megpróbálkozhatnak vele
Forrás: Shutterstock

Amennyiben nem lakkozott, politúrozott, laminált bútort szeretnénk festeni, akkor krétafestékkel vagy tapadásfokozóval elkevert tejfestékkel közvetlenül festhetünk. Ellenkező esetben alapozással kezdünk. Öreg bútorokon blok­kolót is kell használnunk, hogy a sárgás foltok ne üssenek át a festéken. 
A festéshez annyira kell csak szétszedni a darabot, hogy minden részéhez megfelelően hozzá tudjunk férni. A tejfesték és a krétafesték a függőleges felületen sem folyik meg, ezért nincs szükség arra, hogy fektetve fessünk. 
A krétafesték, tejfesték szobahőmérsékleten fél-egy óra alatt megszárad. A következő réteget akkor vihetjük fel, ha a felület teljesen száraz. A teljes színfedéshez általában két-három réteg szükséges. Az első rétegnél ne törekedjünk arra, hogy tökéletesen fedjen a festék, mert a túl vastagon felvitt festék nem terül szépen. A vízbázisú zománcfestékek is alkalmasak bútorfestésre, azok esetében hosszabb száradási idő szükséges egy-egy réteg között. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában