Népszerűsítik a borkultúrát

2022.01.25. 08:00

Nyolc borapródot avatott Vince-napi bálján a Kelet-Balatoni Borrend

A bált tizenharmadik alkalommal, egy év kihagyás után – a tavalyi esemény a járvány miatt elmaradt – szervezte meg a borlovagrend az egyik balatonkenesei szállodában.

Marton Attila

Győrfi Károly, Németh Tibor ceremóniamester, Németh Fanni borkirálynő és a megválasztott borapródok: Deák Bárdos Máté, Takács Alexa, Hetyei László, Koller Kinga, Rieth Gábor, Rieth Gáborné, Nyikos Péter, Grőber Imre Fotó: Győrfiné Virág Irma

Győrfi Károly, a Kelet-Balatoni Borrend elnök-nagymestere kiemelte, szervezetük célja a kulturált borfogyasztás népszerűsítése, amelyre ezúttal épp Vince és a kultúra napján tartott borbálon is lehetőségük nyílt. Hozzátette, a rendezvényen nagy hangsúlyt fektettek a szőlész-borászati népi hagyományok megismertetésére is.

A borrend tagjai a bálon nyolc új borapródot választottak, akik esküt tettek a szervezet zászlósborára, a balatoni kékfrankosra. Az apródok várhatóan még idén borlovagi taggá válnak. Győrfi Károly elmondta, két olyan fiatal szőlész-borászt – a balatonfőkajári Takács Alexát és a balatonvilágosi Deák Bárdos Mátét – is apróddá választottak, akik folytatják a kelet-balatoni térségben működő családi pincészet tradícióját.

A bálon a borrend tagjai bemutatták boraikat, a résztvevők közel harminc bor közül kóstolhattak. Emellett a két fiatal borász a családi pincészet boraiból tartott kóstolót. A jó hangulatról és a talpalávalóról ezúttal is a Búgócsiga együttes gondoskodott. A rendezvényen Oszvald Marika Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, operetténekes is szórakoztatta a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában