Kauker Mártonra emlékeztek

2022.01.12. 12:00

Több mint százan vettek részt a hajagi túrán

A Zöld Bakancs Klub a herendi általános iskola egykori igazgatója tiszteletére szervezett emléktúrát a hétvégén. A már 10. alkalommal megrendezett Kauker Márton-emléktúra remekül sikerült, és több mint százan részt vettek rajta a gyönyörű, napsütéses időben.

Molnár Sándor

A túrázók egy vidám és népes csoportja Fotó : Szervezők

A túrázók a Herendi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolától indultak január 8-án, szombaton reggel. A nyolc kilométeres, 2,5 óra alatt megjárható emléktúra célállomása pedig a hárskúti művelődési háznál volt.

A szervezők meleg pogácsával várták az indulókat a rajtnál. A 112 résztvevőt hűvös, de napsütéses, a túrázáshoz igazán remek, sármentes idő fogadta. A kellemes séta során a túrázók átgyalogoltak a Hajagon, és a szerencsésebbek még őzeket, szarvasokat is láthattak. 

Forrás: szervezők

Az emléktúra ötletgazdája, Ujhelyi Gábor elmondta, hogy polgári szolgálatos katona idejét a herendi iskolában töltötte. Akkoriban, Marci bácsi intézte el, hogy a kiskatonák az iskolában is tölthessék a szolgálati idejüket. Gáborban később, már túravezetőként - Kauker Márton hárskúti temetésén - fogalmazódott meg a gondolat, hogy egy túrával is megemlékezhetnének az egykori igazgatóról. Marci bácsi családja örült az ötletnek, és már hagyományosan a családtagok közül is mindig részt vesz valaki az emléktúrán. 

A sárga kereszttel jelzett túraútvonal elhaladt az egykori kőfejtő mellett, a résztvevők láthatták a Prédikálószék sziklát, illetve a geológiai hasadékot is, mint látványosságot a szép erdei környezetben.

Forrás: szervezők

Az emléktúrát teljesítőket a célban kitűző, oklevél, zsíros kenyér és meleg tea, illetve finom forraltbor is várta. A résztvevők még megtekinthették a Mézes Hárskút – mézeskalács kiállítást is. A rendezvény jól szolgálta a két település, Herend és Hárskút közötti együttműködés erősítését is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában