Előadás

2022.02.10. 11:00

A veszprémi díszmadártartók rajongással fogadták a szakma legendáját

A Veszprém Megyei Díszmadárbarát Egyesület vendége volt a napokban Pócsi Béla tapolcai díszmadártenyésztő, aki az elmúlt évtizedekben nemzetközi hírnévre tett szert a szakmában, madarai több világkiállításon is a legjobb értékelést kapták.

Szijártó János

Az Agóra Veszprém Kulturális Központban szépszámú érdeklődő előtt Kiss József egyesületi elnök köszöntötte Pócsi Bélát, akit nemes egyszerűséggel a szakma élő legendájának nevezett. Mint mondta, fő céljuk a díszmadártartók összefogása, tevékenységük összehangolása

 

 

A díszmadártartók közösségét programokkal, kirándulásokkal, kiállításokkal próbálják összetartani. A mostani alkalom jól illeszkedett ehhez, s a komoly érdeklődés nemcsak a szívesen látott vendégnek szólt, hanem az egyesület életképességét, a vezetés rátermettségét is igazolta. 

 

Az Agórában Pócsi Béla felidézte a kezdeteket, a mindennapok néha monoton, ám egyben örömteli munkáját, az elért szép eredményeket, és szólt arról a nagy álmáról is, amely soha nem valósult meg. A tapolcai tenyésztőnél 1995 óta újabb és újabb fiókák látják meg a napvilágot. Számos világversenyen értek el szép eredményeket madarai, rengeteg írás jelent meg tőle különböző hazai, külföldi szakmai lapokban. 

 

2009-ben Tapolcán egyedül rendezett kiállítást 207 saját madár felvonultatásával. Az ünnepélyes megnyitón az angolai nagykövet is megjelent, így fordulhatott elő az az érdekes eset, hogy ő, a magyar tenyésztő ajánlott fel több pár turákót az Angolai Köztársaságnak, ahol ez a madárfajta őshonos. Ezt a kiállítást egyébként több ezren látták. 

 

A már említett turákókon kívül születtek Pócsi Bélánál az elmúlt két és fél évtizedben jákók, nemes papagájok, zöld farkú lórik, de himalájai fényfácánok, szatírtragopánok és tukánok is állandó lakói voltak a röpdéknek. 

 

A környezet védelme és szeretete alapvető a tapolcai díszmadártenyésztő életében, és saját erejéből mindent elkövet azért, hogy a felnövekvő generáció számára is átadjon ebből valamit. Óvodai, iskolai csoportokat fogad rendszeresen, legyen gyermeknap, vagy éppen állatok világnapja. Már fiatalon megfogalmazódott benne a madár- és növénypark létrehozásának gondolata. Korábbi állatgondozói munkaköre, ami 1983 óta működő díszállatszaküzletében folytatódott, illetve madártenyésztői tevékenysége során érett meg benne az elhatározás, hogy létrehoz egy növény- és madárparkot. Ez volt a nagy álom, ami rajta kívül álló okok miatt soha nem valósulhatott meg. Ugyanakkor a szakma minden létező elismerése az övé, s ezt a veszprémi közönség is éreztette vele a minapi találkozón, hiszen a színes, érdekes előadás után kérdések özöne zúdult Pócsi Bélára, aki nem fukarkodott a válaszokkal, jó tanácsokkal, javaslatokkal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában