Ne legyen rá szükség

2022.02.07. 16:00

Térképen a defibrillátorok: segíthetünk a készüléklistázásban és az életmentésben

AED, azaz automata életmentő defibrillátor. Ezek azok a készülékek, amellyel nem csak orvosok, mentősök segíthetnek hirtelen szívhalál esetén. Persze csak akkor, ha tudjuk, hol találhatók meg közterületeken, intézményekben.

Rimányi Zita

Forrás: Pixabay

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány adatbázisában 591 defibrillátor szerepel. Ugyanakkor a Magyar Kardiológusok Társaságának nyilvántartása szerint az országban további csaknem ezer félautomata életmentő készüléket helyeztek már üzembe. Megnéztük, a jelenlegi lista alapján Veszprém megye városaiban hol találhatók. Több helyen élelmiszerlánc üzleteiben, Pápán, Ajkán, Várpalotán is. Utóbb településen emellett a bányász sportkörben. Balatonfüreden az egészségügyi centrumban, a jachtklubban is van, Sümegen a tanuszodában. Tapolcán a Veszprémi úti nagyáruházban és a Keszthelyi úton egy vállalkozásnál. A megyeszékhelyen többet az egyetem épületeiben helyeztek el, és szükség esetén rendelkezésre áll a Külső-Kádártai úti bevásárlóközpontban, a belvárosban a városházán.

Emellett persze más helyeken szintén lehetnek. Országszerte számos példa akad arra, hogy iskola pályázott megvásárlására, diákjai miatt és azért, mert forgalmas út mellett van épülete, megtanulták többen az intézményben az újraélesztés fogásait, a szívmasszázst, a lélegeztetést. Máshol gyűjtések révén tudtak defibrillátort beszerezni. Már azzal segíthetünk, ha jelezzük, hol helyeztek el ilyet. A szívalapítvány honlapjának térképes készüléklistázása így teljessé válhat. Várják az AED-k tulajdonosainak, kezelőinek jelentkezését, hogy járuljanak hozzá adataik feltüntetéséhez. 

A Magyar Kardiológusok Társaságának tájékoztatása szerint a hirtelen szívhalál hazánkban gyakori kórkép, ezért a közterületen elszenvedett ilyen esetekben a laikus újraélesztés életmentő lehet. A szakemberek magyarázata alapján ilyenkor a normális szívritmus megszűnik, a szív kaotikusan remeg, képtelen a vért tovább pumpálni. Mindössze néhány perc van a végzetes folyamat visszafordítására. Ha a beteg újraélesztését, azaz lélegeztetését és a mellkas kompresszióját, valamint a beteg defibrillálását tíz percen belül elkezdik, van esély a túlélésre. Tehát nem csak a mentőket érdemes értesíteni, amikor valaki összeesik, nincs pulzusa és légzése. Segíthet a félautomata készülék, ha gyorsan a helyszínre viszik a legközelebbit, odahívják a használatára kiképzetteket. A szív működése helyreállhat az elektromos sokk révén. Az AED-t felhelyezik a betegre, bekapcsolják és követik az utasításokat.

A veszprémi polgármesteri hivatal nemrég vásárolt defibrillátort. Főépületében, az Óváros tér 9. szám alatt, a portán található január 14. óta. Mellette van a névsor, azon munkatársak neveivel, elérhetőségeivel, akik részt vettek a mentőszolgálat által szervezett egészségügyi oktatáson. A készüléket az említett adatbázisban regisztrálta a hivatal, hogy megjelenjen a térképen. Veszély esetén bárki rákereshet a honlapon erre az AED-re vagy a hozzá legközelebb lévő életmentő berendezésre. Létezik egy mobiltelefonos alkalmazás, azaz applikáció ugyanerre a célra. Az Országos Mentőszolgálat készíttette, hasznos veszélyhelyzet, rosszullét, elsősegély nyújtás esetén, érdemes letölteni. "Bízzunk benne, hogy sosem lesz szükség készülékünk használatára, ha pedig mégis, megnyugtató, felkészült kollégák vesznek körbe" – áll a veszprémi önkormányzat lapunkhoz eljuttatott közleményében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában