Múltidéző

2022.03.14. 19:38

Romjaiban is lenyűgöző a Balaton fölé magasodó Emmaus

A Szent György-hegyi remetelak még összedőlt tornyával is rabul ejti rajongóit. A szakrális helyen a vandalizmus nyomai és a természet végtelen ereje szürreális módon egészítik ki egymást.

Mihály Szilvia/likebalaton

Valami megmagyarázhatatlan erő vonzza a turistákat az összedőlt tornyú Szent György-hegyi Emmaus kápolnához. Bár a terület magántulajdonban van és nem látogatható, sokan másznak be körbejárni az egykor népszerű, kerítéssel körbevett szakrális helyet.

Van, aki a kutyájával kirándul erre Fotó: Mészáros Annarózsa


A tulajdonos, Ify Lajos plébános halála után, 1967 óta a tucatnyinál több örökös nem törődött az állagmegóvással, az egyház nem szentelte fel, a hely nem állt semmilyen műemlékvédelem alatt.

 


A nyáron még bizakodtunk, hogy megmenthető a pusztulástól az ikonikus kápolna, és Bögös András építész a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjprogramjában elvégzett vizsgálatai alapján helyreállítási terveket is készített, de nem sikerült megmenteni a kápolnát, 2021. november 27-én a tornya magától összeomlott. Gyere, mutatjuk, mi fogadott bennünket.

Siralmas látvány a tornyát vesztett kápolna Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Sírok a dombtetőn

 

 

Az egykor szebb napokat látó épületegyüttest a tavaszi időszakban nem rejti el az ágak, kúszónövények burjánzó zöldje, az áthatolhatatlan dzsungel látványa helyett most pőrén tárják elénk a valóságot a tornyát vesztő főépület mögött düledező házikók. Megtaláltuk a telken levő három sírhelyet is. A plébános és két házvezetőnője a telek legfelső részén nyugszik, bár a hivatalos információk szerint a kisapáti temetőben lettek eltemetve.

Gondozott sírok a dombtetőn Fotó: Mészáros Annarózsa

Ify Lajos emlékét ma is aktívan őrzi egy kis közösség, a sírokon virágok, itt fent minden rendezett. A felvezető kis ösvények mentén sarjad az élet, buja zöld növények, és színes, sárga, kék erdei virágok bontják szirmaikat, teljesen szürreális a látvány.
A hely békés, nyugodt, szellemeknek nyoma sincs, de az emberi hanyagság és nemtörődömség nyomai a házak és a kápolna körül szembetűnőek.

 

 

A teljes cikket a likebalaton.hu oldalon olvashatja el>>>

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában