Megjelent Kaáli professzor új könyve

2022.05.07. 13:00

A lombikbébiktől az autó-motor múzeumig

A dörgicsei Kaáli Autó-Motor Múzeumban kerestem fel Kaáli Géza professzort, akinek a közelmúltban készült el új, életrajzi könyve. A kötet már csak azért is érdekes, mert mint kiderült, nyilvánosan korábban még nem jelent meg róla olyan életrajzi könyv, ami a nagyközönség kezébe kerülhetett volna. Igaz, A lombikbébiktől az autó-motor múzeumig című kötet sem kapható könyvesboltokban.

Molnár Sándor

Kaáli Géza professzor a dörgicsei múzeumban

Forrás: Molnár Sándor/Napló

– Akit érdekel a kalandos életem - hiszen 79 év alatt sok minden megtörtént velem is -, annak ajánlom. A könyv 1943-tól, a világháború előtti utolsó békeévtől indul és 2022-ben fejeződik be. Azokról a momentumokról nyilatkoztam benne, amelyeket én vagy az újságíró úgy éreztünk, hogy érdekelheti az embereket, és most a nagyközönség elé tártuk. Nyilván vannak benne olyan dolgok, amelyekkel szemben kritikus vagyok, de azokat is nyíltan és őszintén leírtuk. Ha valaki úgy érzi, hogy nem igazán hízelgő számára, az tekintse építő kritikának. Rossz szándék nem volt bennem, de mindig az építő kritikától leszünk jobbak annál, mint ahogy megszülettünk – fogalmazott Kaáli Géza professzor a nagyon szép kiadású, igényes fotók sokaságával illusztrált könyve kapcsán, amelyről elárulta, hogy bár könyvesboltban nem kapható, de az április végi megjelenés óta szépen fogy. 

Megjegyezte azt is, hogy kíváncsian várja a visszajelzéseket könyvéről, amelyet saját maga már többször elolvasott, és még nem talált benne hibát. A kötet fejezetei egyébként Kaáli Géza gyermekéveiről, az egyetemi időszakról, a disszidálásról, a karrierépítésről az Egyesült Államokban, a világhírnév felé vezető útról, a Kaáli Intézet tanulságos történetéről és a Balaton-felvidéki múzeumról szólnak. 

A motoros csapat, középen Kaáli professzorral és mellette Balogh Lászlóval
Forrás: Molnár Sándor/Napló

Érdekes színfoltja volt a dörgicsei autó-motor múzeumban tett látogatásomnak, hogy a kiállított járműveket éppen megcsodáló mintegy 25 tagú csoportból hárman is odajöttek a professzorhoz, hogy köszönetet mondjanak neki. Mint ahogy a könyvben is szó esik róla, 30 ezer kisgyermek jöhetett világra az 1992-ben a Kaáli Intézetet megalapító orvos segítségével. Kedves jelenet volt, amikor a Pannonhalmáról érkező magas, szakállas, bőrruhás motoros, Balogh László megszólította Kaáli professzort. 

– A kisfiam, Balogh Álmos Sámson 14 évvel ezelőtt a Kaáli Intézetben fogant, Boga doktor segítségével. Bár ez most véletlen volt, de tudtam azt, hogy egyszer találkozom majd Kaáli professzorral, és szerettem volna megköszönni neki, hogy egy csodát kaptunk tőle – mondta el az IFMR Chapter Hungary Motoros Klub meglepetés szervezésében érkező boldog múzeumlátogató apuka. Megjegyezte még, hogy számukra ez a múzeum egy „templom” az autó- és motorcsodákkal, ráadásul egy régi nagy vágya is teljesült most a személyes találkozással. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában