Egészséges, élhetőbb környezet

2022.06.23. 15:00

Megyénk települései is kivették részüket a fásítási kezdeményezésből

Megyénkben is befejeződött a Településfásítási Program tavaszi ültetési időszaka, mely a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb lendületű belterületi fásítási kezdeményezése, tájékoztatta lapunkat Lunk Eszter erdőmérnök, a Bakonyerdő Zrt. kommunikációs vezetője.

Müller Anikó Hanga

Faültetés Bakonyságon, a Bakonyerdő Zrt. Bakonyszentlászlói Erdészetének munkatársa, Rosta Katalin – jobbról a harmadik – közreműködésével

Forrás: Bakonyerdő Zrt.

Az Agrárminisztérium támogatásával 2020 ősze és 2022 tavasza között két ütemben összesen 36 ezer sorfával gazdagodott 1350 magyarországi, tízezer fő alatti település.

 – A program kiemelkedő környezeti hasznosságán túl szemléletformáló és közösségi élménnyel is gazdagította a települések lakóit, miközben felhívta a figyelmet a Vidékfejlesztési Program erdősítési pályázataira. Lehetővé tette továbbá, hogy a fásításokkal hozzájáruljanak az egészségesebb környezet megteremtéséhez, az élhetőbb környezet kialakításához és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez. A több éven keresztül futó fásítási programban a Bakonyerdő Zrt. szakmai támogatóként, az Országos Erdészeti Egyesület programkoordinátorként vett részt – mondta el a szakember. 

Az Agrárminisztérium összehangolt programjainak célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százalékát fával, erdővel borított térségek tegyék ki. A Bakonyerdő Zrt. működési területén a tavaszi ültetési szezonban huszonhárom, a két év alatt összesen kilencvenhárom település igényelt sorfákat, melyeket a KEFAG Zrt. csemetekertje biztosított. Helyenként egy-egy fásítási program igazi közösségépítő eseményként valósult meg, mely a falu lakosságának összetartozását is erősítette. A közös zöldítő munkára összegyűlt a falu apraja és nagyja, hogy együtt tegyék szebbé, élhetőbbé utcáikat, parkjaikat, játszótereiket, sportpályáikat. Bíznak abban, hogy a szakszerű ültetésnek köszönhetően az elültetett fák évtizedekig fogják szolgálni a településen élőket. Az országfásítási program több szervezetre is inspirálóan hatott, ennek köszönhetően a MOL-Új Európa Alapítvány március 1-jén elindította a „Neked Zöldül” programsorozatot, melynek első fázisában több ezer sorfát ajánlott fel a kistelepülések számára. Az országfásítási program egyik fő eleme még az új erdők telepítése is, melyre a földtulajdonosok számára a pályázati lehetőségek továbbra is nyitva állnak a VP5- 8.1.1-16 Erdősítések támogatása keretében. 

– A faültetéssel és az erdőtelepítéssel nemcsak a szélsőséges időjárás hatásait tudjuk csökkenteni, hanem bízva a jövőben, egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk. Már egyetlen fa elültetésével, kisebb facsoportok létrehozásával, a belterületi fásítással hozzájárulunk a közös célok eléréséhez, az egészségesebb környezet megteremtéséhez, az élhetőbb települések kialakításához és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez – hangsúlyozta Lunk Eszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában