Illatok

2022.07.03. 07:00

Párizsi élmény inspirálta Tihany parfümjét

Minya Viktória, a Párizsban élő híres parfümőr, az Eau de Tihany Premier niche-parfüm megalkotója beszélt a félsziget különleges illatáról, melyet nyolc év alatt alkotott meg, parfümjei ma már az egész világon népszerűek. A művésszel Jakupcsek Gabriella műsorvezető, újságíró beszélgetett Tihanyban, az Illatok Házában.

Kovács Erika

Minya Viktória kislányával, Lilivel, Nyárádi Zsolt és felesége, Hollán Éva, valamint Jakupcsek Gabriella Fotó: Kovács Erika/Napló

Nyárádi Zsolt, a Tihanyi Levendula Manufaktúra Kft. ügyvezetője, a Bittera Gyula Alapítvány kuratóriumi tagja köszöntője után a beszélgetésben egyebek mellett elhangzott, Minya Viktória számos ismert parfümháznak dolgozott, ma már saját parfümsorozatot komponál, alkotásaihoz a legjobb minőségű alapanyagokat és különleges technikákat alkalmazza. Független művész, akinek műveit kizárólag saját érzelmei és tapasztalatai inspirálják. Nem erre a pályára készült, de a parfümök világa nagy szerelem volt számára, mindig vonzotta a művészetek világa, és érdekelte, hogy az illatokkal hogyan lehet intenzív érzéseket kiváltani az emberekből. A közgazdasági főiskola utolsó évében Párizsba került egy tanulmányi ösztöndíjjal, ahol jött az ihlet, és eldöntötte, hogy mivel szeretne foglalkozni az életben. Iskola után a francia fővárosban a híres Les Champs –Elysées-n a 66-os szám alatt dolgozott, mint humán erőforrás menedzser, a szüneteket pedig a közeli parfümériában töltötte. Amikor összegyűjtött elegendő pénzt, jelentkezett a modern parfümgyártás bölcsőjének számító Grasse-ba, ahol elsajátította a parfümkészítés művészetét. Itt különféle kultúrából érkezett emberekkel találkozott, társai voltak mások mellett ázsiaiak és gazdag családok sarjai is. A parfümőr elmondta, ahhoz, hogy egy illat adott országban sikeres legyen, ismerni kell a kultúrát, így például a rózsára az egyes államokban másként tekintenek: a Közel-Keleten ezzel főznek, desszertet is készítenek belőle, Iránban pedig a temetési rituálé része a rózsaolaj, így ott nem szerencsés az ilyen illatú parfüm. Franciaországban például nem sikeresek a szegfűszeg illatok, mert ott a fogászati klinikákat azzal illatosítják. 

Minya Viktória a kihívásokról úgy mondta, bármi megtanulható, a lényeg, hogy meglegyen a szenvedély. Ami a parfümöket illeti, alapvető, hogy a szaglásban fejleszteni kell az ember képességeit, így például célravezető, ha elképzelünk különféle gyümölcsöket, és megszagolunk mindent köröttünk. A lényeg, hogy az ember az orrára úgy tekintsen, mint egy izomra, amit fejleszteni kell. Minya Viktória, aki ma már csak inspiráció alapján dolgozik, felidézte, adódott, hogy 777 próbás parfümöt is készített már. Az első parfümje, ami a neve alatt jelent meg Franciaországban, 2013-ban született meg. Grasse-ban élt akkor, esténként pedig parfümöt csinált. Ma már a világ összes nagyvárosában, így például Beverly Hills-ben is meg lehet találni alkotásait. A fortélyokról kiemelte, az illatos molekulás alapja a szerves kémia, de hogy az ember azokat hogyan keveri össze, az inkább művészet. Érdekesnek tartja a parfümökhöz készített desszerteket, mert amikor az ember azt szagolja, amit eszik, nagyon különleges íz élményt ad. Az ízek és illatok ugyanis kölcsönhatással felerősítik egymást. 

A tihanyi parfümről kiderült, a levendula édeskés aromája keveredik a rózsabors fűszeres esszenciájával, melyet az enyhén gyümölcsös-virágos akkordok, a rózsa és magnólia követik. A hosszantartó füstös illatélményt végül az édes vanília és karamell, valamint a bársonyos szantálfa és ámbra izgalmas egyvelege koronázza meg. Ez a projekt több, mint nyolc éve kezdődött. Akkor egy kedves pár kereste meg, hogy készítsen nekik levendula illatú parfümöt a félszigeten lévő, csodaszép üzletükbe. Akkoriban a művész meglátogatott egy titkos levendula ültetvényt, és teli volt inspirációval, elbűvölte, amit látott, meg is hatódott kicsit, hogy őt választották erre a megtisztelő feladatra. Lassan kiderült, nagyon bonyolult olyan illatot alkotni, ami egyszerre hordozza magában az örökség és a tradíció érzetét, de ugyanakkor modern is. Az illat szépen fejlődött az évek alatt. Párizsban nem sok levendulát lehet találni, de véletlenül a lakása mellett száz méterre van egy kis zöld rész, ahol él pár tő levendula. Két éve aztán egy szép és meleg napon annak a bokornak az illatát máshogy érezte, tápláló, belülről simogató volt. Ez az új érzés megváltoztatta azt, hogyan gondol az illatra, és ugyan csináltak még rengeteg mintát a tökéletes parfümért, de az volt, ami felgyorsította az alkotást. A kezdetek után nyolc évvel később így született meg a Premier. 

A parfümbemutató és kultúresten különleges gasztronómiai élményt adott egy pohár Taittinger champagne és Szó Gellért, díjnyertes mestercukrász Premier parfüm által inspirált desszertjének „illatkóstolója”, amikor a vendégek az illatok és ízek tökéletes harmóniáját élhették át, majd megtekinthették a tihanyi levendula történetét bemutató interaktív kiállítást is.

A művész kérdésünkre elmondta, Magyarországon főként a gyümölcsös illatokat kedvelik, és most kezd kialakulni, hogy saját örömükre illatosítsák magukat az emberek. Terveiről kiemelte, van egy parfümsorozat, melyen már régóta dolgozik. Számára a Balaton és Tihany a szabadságot, a nyarat és a vakáció élményét jelenti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában