Nagykorúvá vált a rendezvény

2022.08.27. 15:30

Megvédte címét a regnáló "lecsókirály" a kenesei fesztiválon

Szombaton rendezték meg a 18. Országos Lecsófesztivált a balatonkenesei Széchenyi parkban. Húsz csapat állt fel idén, hogy elnyerjék a legjobb lecsó és a "lecsókirály" titulust.

Horváth Virág

Tóth Zoltán, a regnáló lecsókirály

Fotó: Horváth Virág/Napló

Tóth-Renczes Katalin, a Balatonkenesei Művelődési Ház és Könyvtár rendezvényszervezője a Napló kérdésére elmondta, a szervezők nagy örömére rengeteg helyi intézmény és szervezet alakított idén csapatokat, emellett viszont természetesen nyaralóközösségek és az ország távolabbi pontjáról érkezők is megtalálhatók voltak a versenyzők között.
A megnyitón Jurcsó János polgármester kiemelte, a lecsófesztivál nemcsak hagyomány, de képes minden évben megújulni, újabb barátságokkal és jó emlékekkel lesznek gazdagabbak a résztvevők, amelyek Balatonkeneséhez kötődnek majd.

Jurcsó János polgármester és Kontrát Károly országgyűlési képviselő a megnyitón
Fotós: Horváth Virág/Napló

Kontrát Károly, Balatonkenese és a térség országgyűlési képviselője, a lecsófesztivál fővédnöke hozzátette, ez a rendezvény országos hírnevet szerzett a Balaton-parti településnek. - A lecsó igazi hungarikum. A magyar hagyomány ezer gondolata és ezer íze van a lecsóban. Mióta ennek a településnek országgyűlési képviselője vagyok, azóta, ha tehetem, eljövök ide. Habár a mai napon a térség más településein is fontos, nagy rendezvények valósulnak meg, én kötelességemnek éreztem, hogy itt legyek ma. Azt látom, hogy nagyon sok az érdeklődő, a versenyző, és nagyon jó a hangulat is. Egyre nagyobbak a csapatok is, korábban 3-4 fős csapatok indultak, mára azonban már 15-20 főssé duzzadtak a létszámok - mesélte el Kontrát Károly.


A fesztivál legnagyobb sátrával és legtöbb tagot számláló csapatával idén a Balatonkenesei Városvédő Egyesület büszkélkedhetett. A hagyományos lecsó mellett többek között babos káposztát, sült tarját és grillezett csirkemellet is készítettek, a résztvevők pedig nagy szeretettel kóstolgatták a finom falatokat. Szabó Tamás, az egyesület elnöke elmondta, idén nagyon sok új egyesületi tag is kivette a részét a főzésből. – Nagy öröm számunkra, hogy Kuti Csaba, Balatonkenese volt polgármestere is csatlakozott a városvédők sátrához mint meghívott vendég, illetve új tagként a nemzetközileg elismert fotóművész, Török Brigitta és férje, Török László vitorlázó, aki 2014-óta a Raffica VSE hajóin versenyzik. A lecsófesztivál számunkra ünnepnap, minden évben itt ünnepeljük meg az elmúlt évben elért eredményeinket, és meghívjuk azokat, akik segítették a munkánkat, idén 120 meghívót küldtünk ki – tette hozzá Szabó Tamás. Idén a főfogás az „iparos” lecsó volt, amellyel az idén felújított Iparos Házat koronázták meg.

A zsűriben a korábbi évekhez hasonlóan idén is Kocsis Bálint mesterszakács foglalt helyet zsűrielnökként, valamint Gyenge Katalin, a Katica pékség ügyvezetője és a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ delegáltja, Grenyovszky Károly alkották a zsűrit. A harmadik helyen a Szilvamagos csapat végzett, akik kaliforniai paprikába töltött lecsót készítettek. Második helyen végzett a Zsolti és a barbik nevet viselő csapat, akik hagyományos lecsót készítettek modern elemekkel, mint a szalonnachips és a kolbászmorzsa. A Lecs-go csapata pedig címvédőként hagyhatta el a helyszínt, hiszen idén is megnyerték a fődíjat. A csapat főszakácsa, Tóth Zoltán címvédő lecsókirály ételének az „Erdő kincsei” nevet adta, volt benne rókagomba és vargánya, fűszerezésében borókabogyót, kakukkfüvet és medvehagymát is használtak.
A fesztiválon fellépett a VIVO Brass Quintet, a Sunset Lux Zenekar, az Euphoria Művészeti Stúdió, az Ahhoz képest zenekar, a Conestoga Country Line Dance csoportja, este nyolctól pedig a Kelemen Kabátban fokozta a hangulatot, majd DJ Davelogan húzta hajnalig a talpalávalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában