Fűtés

2022.08.14. 11:00

Korszerűsítéssel sok energia megtakarítható

Az energiaárak növekedése sokaknál előtérbe helyezi a fejlesztés igényét, a takarékosabb, költséghatékonyabb eljárások iránti érdeklődést. Szakembereket kérdeztünk arról, ők hogyan látják a jelenlegi helyzetet, s milyen megoldásokat helyeznének előtérbe.

Szijártó János

A gázkonvektorok rossz hatásfokú, korszerűtlen fűtőeszközök Fotó: Napló

Jelentős a számuk azoknak a társasházaknak, ahol nem távfűtés, hanem a hagyományos gázkonvektorok biztosítják a meleget. Azonban ezeknek a nyolcvanas, kilencvenes években beüzemelt készülékeknek a hatásfoka nem túl jó. Erről a tapolcai Csizmadia László víz-, gáz- és központifűtésszerelő- mester beszélt érdeklődésünk nyomán. Mint mondta, ezek a készülékek nagyon sok gázt használnak, fontos lenne mielőbb más, energiatakarékosabb megoldással felváltani őket, hiszen országos szinten óriási mennyiségről van szó, úgy a konvektorok száma tekintetében, mint a fogyasztás vonatkozásában. 
– A társasházak esetében a gázkonvektorok cseréjénél azonban akadályt jelenthet az, hogy egy korszerű gázkazán speciális kéményrendszert igényel. Összefogással viszont minden megoldható, s akár lépcsőházanként ki lehet építeni olyan kéményrendszert, amelyre már ráköthető a kondenzációs kazán. Ez nagyjából 25-30 százalékos megtakarítást eredményezhet. Ehhez azonban elszívással megerősített, úgynevezett túlnyomásos kémény kell, amire minden lakó rá tud csatlakozni. Ha a lakók között nincs egyetértés egy ilyen váltásban, fejlesztésben, egyedileg csupán a legfelső szinten élők tudják technikailag kiviteleztetni a turbócsöves kivezetést, oldalfali vagy függőleges megoldással. Ez ma egy energiatakarékos és környezetkímélő megoldás. Azonban társasházaknál csak a lakóközösség összefogásával működhet – mondta Csizmadia László. 
Ma a gázos technológia legnagyobb konkurenciája a napelem. Ezzel kapcsolatban a szakember úgy fogalmazott, az épületgépészetben nincsenek csodák. A nap ultraibolya sugárzása a műanyagot fárasztja, ami egy idő után a hatásfok jelentős romlását idézi elő. Ez a termikus korrózió, ami nem javítható, csak az adott elem, alkatrész cseréjével. – Azaz, egy ilyen beruházás sem jelent örökös megoldást, ráadásul ezt is meg kell fizetni. Ez az eljárás akkor lenne igazán ideális, ha mi magunk tudnánk tárolni a megtermelt energiát, ám ennek költsége a többség számára megfizethetetlen. Ezzel szemben a gáz mindenhol ott van, az elavult gázkészülékek cseréje pedig töredékéből megoldható, mint a napelemre való átállás. Hogy lesz-e gáz? Igen, jelentős készletek vannak még a föld alatt, ráadásul Magyarország európai viszonylatban is nagy tárolókapacitással rendelkezik Szeged–Algyő térségében és a Zalai-dombságon. Véleményem szerint ma, 2022-ben van jövője a gáznak – tette hozzá Csizmadia László. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában