Újra forr a must a pincében

2022.09.29. 10:00

A Tapolcai Értékmegőrző Egyesület saját bort készít az Ózsinagóga alagsorában

Az Ózsinagóga pincéjében kétezer liter rizling és burgundi erjed az egykori zsidó családok tiszteletére.

Tóth B. Zsuzsa

Neszler Imre Attila és Hangodi László kóstolja az erjedő mustot

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A bort később palackozzák és értékesítik – tudtuk meg Neszler Imre Attilától, a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnökétől, aki Hangodi László történész, főmuzeológussal kóstolta az erjedő mustot.
– Néhány évtizednyi szünet után ismét érezni lehet a forrásban levő bor illatát a tapolcai városközpontban. Így volt ez régen is, amikor a házak alatt húzódó Lessner-pincerendszerből érezhették az utcán sétálók az illatot. Amikor elkezdtük egyrészt az Ózsinagóga-projektünket, másrészt pedig a kultúrtörténeti sétáinkat a tapolcai, ma már műemléki címet viselő Lessner-pincerendszerrel, szerettük volna, hogy idővel legyen egy olyan különleges termékünk, amit a vendégeink hazavihetnek, mi pedig büszkék lehetünk erre. A Lessner család történetét ismerve nem volt kérdés, hogy ha egyszer elérkezik az idő, ez a bor lesz majd. Emellett az szintén közrejátszott az elhatározásunkban, hogy az első tanult szakmám erjedésipari termékgyártó-borász volt. Így a bor és annak elkészítése ugyancsak közel állt és a mai napig közel áll hozzám. Ezt a tervet anyagi források hiányában eddig kénytelenek voltunk elhalasztani. Azonban tavalyi őstermelőként sikerült szőlőterületeket vásárolnom Badacsonytomajon és Badacsonytördemicen. Ezt követte a gépek és eszközök beszerzése. A helyszín adott volt. Egy ideig gondolkodtunk azon, hogy a több mint 1700 négyzetméter alapterületű Lessner-pincében tároljuk a bort, de végül a must az Ózsinagóga nagyjából 200 négyzetméteres pincéjében talált magának otthont – mondta Neszler Imre Attila. 
Hangodi László a pincerendszerben vezetett túrák alkalmával szokta mesélni az odalátogató vendégeknek, hogy egykor Tapolca főutcáján érezni lehetett a forrásban lévő must, illetve a bor illatát egészen a kilencvenes évek elejéig. 
– Az elmúlt hetekben, aki a Fő téren elsétált, gyakorlatilag ezt az érzést újra vagy először, de átélhette, mivel közel kétezer liter, többségében olaszrizling, szürkebarát és minimális kékfrankos szőlőből készült must forr jelenleg is az Ózsinagóga pincéjében – mondta a történész. 
– A leszüretelt szőlő teljes mértékben a saját tulajdonban levő és saját művelésű badacsonytördemici Terra Turdemiz nevet viselő birtokunkról származik. A készterméket palackozzuk és értékesítjük. A Tapolcai Értékmegőrző Egyesület, illetve a hegy leve közötti összefonódást erősíti, hogy november elejére egy kétnapos rendezvénysorozatot szervezünk, a RizlingFest fő témája a bor, a kultúra és a zene közötti régi időkre visszavezethető kapcsolat lesz – tette hozzá Neszler Imre Attila. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában