A csírákból egy nap őserdő válik

2022.11.18. 12:00

Gyereküzenetek a jövőnek – Járj nyitott szemmel és vedd észre a természet csodáit!

Tanulságosak a jövő felnőttjeinek mai gondolatai, az idősebbek számára is: ,,Kevesebb hulladék legyen!", ,,Gyűjts szelektíven!", ,,Irány a természet!",,Természet, egészség = jövő" – többek között ezeket az üzeneteket írták papírból kivágott falevélformákra a zirci, környékbeli iskolások. A Bakonyi Természettudományi Múzeum udvarán lévő fán elolvashatók.

Rimányi Zita

A gyerekek papírból kivágott falevélformákra írt, a jövőnek címzett üzeneteit a zirci természettudományi múzeum udvarának fájára aggatták rá Fotó: BTM

A Múzeumok őszi fesztiválja keretében idén is meghirdette a már hagyományosnak tekinthető, a környékbeli általános iskolák felső tagozatosainak szóló természetismereti vetélkedőjét az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma. Négy általános iskolából öt csapat nevezett be, több mint húsz diák, ők csatlakoztak a Múzeumok őszi fesztiválja idei akciójához, amelynek jelmondata: „Ezt mind fenntartjuk!” A fenntarthatóság témájának széleskörű népszerűsítése céljából és a múzeumi őszbúcsúztató tematikához kapcsolódva országos kampányt hirdettek a szervezők. Arra kérték a múzeumokat, gyűjtsék össze, látogatóik mit üzennének a jövőnek. 

Az üzeneteket a zirci intézmény is felhelyezte egy fára. Többek között a következők is olvashatók a falevélformákon: ,,Vigyázz a Földre, mert azt unokáinktól kaptuk kölcsön!", ,,A csírákból egy nap őserdő válik!", ,,Járjatok sokat a természetbe!", ,,Járj nyitott szemmel és vedd észre a természet csodáit!"

Az a terv, hogy az ily módon országszerte feldíszített fákat lefotózzák és elküldik a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központnak, ahol azokból szimbolikusan megalkotják a jövő múzeumkertjét, és megosztják a beérkezett műveket a beküldő intézmény nevével együtt a rendezvény közösségi oldalán. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában