Múltidéző

2023.02.05. 07:00

Golyószórónyomok az Alsóvárosi temetőben

Nincs ok az aggodalomra, nem frissek, hanem immár történelmi mementó mindez, az Alsóvárosi temető sírjain több mint 66 esztendővel ezelőtt esett sebek, amikor is minden jel szerint a szovjet inváziós erők harcoltak egymással.

Juhász-Léhi István

Az utcáról is jól megfigyelhetők a 66 évvel ezelőtt történtek nyomai

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Aki már több alkalommal járt az Alsóvárosi temetőben, biztosan észrevette a Mártírok útja melletti tuják tövénél pihenő síremlékeken azt, hogy fegyveresek harcolhattak valamikor a környéken. Felmerülhet a második világégés a nyomok kapcsán, ám ismereteink szerint az '56-os forradalom és szabadságharc idejére datálhatók a sérülések. Az, hogy mi történhetett 1956 forró őszén, arra a Sétál a család Veszprémben városismereti sétakönyv adhat leginkább választ. A nagyszerű kiadványsorozat egyik kötete 2017-ben jelent meg Az 1956-os forradalom és szabadságharc nyomában címmel ezer példányban Veszprémben. 

Fotós: Juhász-Léhi István/Napló

Ebben olvashatjuk, hogy november 4-én (vasárnap) Budapesten kívül a legnagyobb utcai harcokra Veszprémben került sor. A szovjetek földön és levegőben egyszerre több irányból támadtak. A város megbízható védelmét – elméletileg – a honvédség városban állomásozó alakulatai, valamint a kiképzetlen, hiányosan felszerelt egyetemi század biztosította. Az utóbbiak parancsnoka Földesi István százados volt. „Vasárnap hajnal volt, a legelső szentmisére akartunk menni, a Margit-templomba. Egyszer csak valami árnyékokat láttunk ott a fal mellett, mindjárt összecsődült a család… szovjet katonák voltak, fegyver a kezében mindegyiknek” – emlékezett vissza Fajd Ernő. A szovjet csapatok rövid idő alatt lefegyverezték a honvédség alakulatait, ezután harcok már csak a felkelők és a megszállók között folytak.

"A Veszprém elleni első szovjet támadás a légvédelmi tüzérlaktanya ellen történt, majd a Jutasi úti laktanya következett. Végül magának a városnak az elfoglalása volt a cél." Itt lehet tiszta számunkra, hogy az Alsóvárosi temető obeliszkjeinek egy része miként lett golyó lyugatta. Ugyancsak a kiadvány írja: "A különböző irányokból támadók olykor egymást lőtték. A városban több ponton erős tűzharc bontakozott ki. Az összecsapások főbb helyszínei: a Károly-templom előtti és a Rákóczi tér, a szovjet alakulatok hajnalban különböző irányból támadtak, majd a Rákóczi téren találkoztak."

Fotós: Juhász-Léhi István/Napló

Az írás szerint a város felett ledobott ejtőernyős katonák csatlakoztak a földi egységekhez. Ez a „túlzsúfoltság”, a harci helyzet állandó változása káoszt okozott, a támadók egymásnak okoztak veszteséget. Azaz a szovjet katonák - a desszantosok és a földi egység - egymást lőtték. Ennek nyomai láthatók évtizedek óta a sírokon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában