Szemét a természetben

2023.02.25. 17:59

Ideje a takarításnak!

Az utóbbi napokban bármerre jártunk, hiába mutatja egyre szebb arcát a természet, mégis az úton-útfélen-erdőszélen az elszórt, szél által széthordott szeméten akadt meg a szemünk.

Napló

A kopár növényzet ilyenkor még nem takarja el a bokor alatt, árokparton lapuló műanyag flakonokat sörösdobozokat, zacskókat, a kerti széket, gyümölcsös rekeszt, festékesvödröt még úgysem. Elkeserítő látvány.

Sok helyen a szépen rendben tartott ingatlanoktól néhány méterre ,,díszlenek" ezek a szemétkupacok. Érthetetlen, hogy az ott lakók hogy képesek ezt elnézni. Még ha nem is ők szórták oda, hanem a szél vagy valaki más rakta ott le, össze lehetne szedni és a megfelelő hulladékgyűjtőbe helyezni. Hiszen ahol már úgyis szemét van, oda könnyebben hajítanak oda még egyet... Így gyűlik körülöttünk, kerít be minket az igénytelenség. Látszik, hogy néhol már évek-évtizedek óta gyűlik a szemét: a szinte soha le nem bomló műanyagok is kezdik megadni magukat.

A képek több vármegyei településen készültek. Látható rajtuk műanyaghulladék minden formában, kerti szék, vödörtalálkozó a bokor alján, negyvenéves tejeszacskó, viaszkos vászon, műanyag fólia, amit már majdnem magába olvasztott a természet. Nem beszélve az italosüvegekről. A csúcsot azonban az utcára kidobott kerti medence jelentette. 

Valóban itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak: nemcsak otthon, de közvetlen és tágabb környezetünkben is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában