Medveles az állatkertben

2023.02.02. 12:17

Napsütésben falatoztak a veszprémi macik (videó)

Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, azaz február 2-a jeles nap a népi időjóslások között.

Juhász-Léhi István

A néphagyomány szerint ezen a napon kijön a medve a barlangjából, és ha szép, napos idő van és meglátja az árnyékát, akkor "megijed", visszamegy a barlangjába és tovább alussza téli álmát. Viszont ha borult az idő, nem látja meg az árnyékát, ezért kint marad, ami azt jelenti, hogy közeleg a tavasz.

A Veszprémi Állatkertben régi hagyománya van a februári medvelesnek, amikor a közelgő tavasz reményében kicsalogatják a medvéket lakhelyükről. Ehhez csütörtökön a Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda egyik csoportja, a Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskola, valamint a Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelési Általános Iskola egy-egy osztálya érkezett segítségül, és persze egy-egy finom torta is. A vendégeket Török László igazgató köszöntötte, majd Csizmadia Károly elmondta:

- Van egy mondás, miszerint februárban, ha a farkas beordít az ablakon, az sokkal jobb, mint ha a nap süt be - fogalmazott a zoopedagógus. - Most nem kis dolguk lesz a medvéknek, hiszen a néphit szerint ők ma időt fognak jósolni. Meg fogják "mondani", hogy milyen lesz a következő hetek időjárása, mikor jön el a tavasz.

Mesélt a gyerekeknek a néphagyományról, és arról is, hogy őseink állatistenként tisztelték a medvéket. Hozzátette, a természet körforgását öröm megélni.

Aztán a gyerekek éneke mellett érkeztek a fekete medvék, akik nem sokat hezitáltak, amit a torták bántak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában