Nőnap alkalmából

2023.03.21. 17:00

Száz tő rózsát ültettek el Jásdon

Nőnap alkalmából önkéntesek segítségével több mint száz tő rózsát ültettek el a helyiek Jásd közterületein.

Rimányi Zita

Győry Szilveszter nemesítőtől kerültek a virágok a bakonyi faluba, szépítik köztereit Fotó: Jásdi önkormányzat

Győry Tünde polgármestertől megtudtuk, hogy édesapja, Győry Szilveszter rózsáit hozták el a faluba, mivel már a 89. évében jár, nem tudja maga gondozni virágait, nem tud eleget foglalkozni velük. Ugyanakkor hazánkban neves rózsanemesítőnek számít, több száz rózsát nemesített ki a kis háromágyas kertjében. Magyarországon a második legjobbnak tartották e szakterületen, sokáig szinte a rózsáknak élt. Könyvet írt erről a munkájáról, már számítógépen. Rengetegen jártak hozzá, professzorok, rozáriumok vezetői, rózsaklubok tagjai, szaporítók tanulni, megismerni a módszereit. A kertből mostanában már három komolyabb tételben, jegyzetelve a tudnivalókat vitte el tőle töveket a barátai és a tisztelői rozáriumokba, rózsakertekbe. A nemesített rózsáiból negyedik csapatként válogattak a jásdiak, de még így is több száz maradt meg a földben, azokat egyszerűen képtelenség volt megmenteni. 

A több mint száz Jásdra került rózsa viszont új életre találhat a faluban, szépítve köztereit, kedves látványt nyújtva a helyieknek, vendégeiknek és ezzel tovább viszik a nemesítő által megkezdett munkát. Kerültek tövek a főtérre, ültettek a tájház mögötti kopjafa köré és az önkormányzat környezetébe. Meglátjuk, mennyi marad meg belőlük – jegyezte meg a faluvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában