Badacsonyörs

2023.06.30. 17:03

Biciklis pihenőt és ásványvízkutat adtak át

Kerékpáros pihenőhelyet és ásványvízkutat adtak át pénteken délután a Balatoni Bringakörút badacsonyörsi szakaszán, a Varga Pincészet előtt. A helyszín nem véletlen, hiszen éppen a pincészet készítette elő, illetve valósította meg a már régóta dédelgetett álmot. Erről a hazai borászat meghatározó vállalata nevében Varga Péter tulajdonos tájékoztatta az érdeklődőket a biciklis pihenő és ivókút ünnepélyes átadásán.

Szijártó János

Krisztin N. László polgármester (balra) és Varga Péter, a Varga Pincészet tulajdonosa a badacsonyörsi kerékpáros pihenőhely és ásványvízkút péntek délutáni átadásán Fotó: Szijártó János

Mint mondta, az elmúlt húsz évben többen is keresték pincészetüket, hogy biztosítsanak szabad kifolyást a területükön lévő ásványvíz kútból, hogy a helyiek és turisták is hozzáférhessenek. - Úgy döntöttünk, hogy az igényeknek eleget téve, valamint a Balaton körül megnövekedett biciklis turizmus támogatása érdekében, létrehozzuk ezt a pihenőt. Az ideérkezők így mostantól egy kifejezetten kulturált környezetben olthatják szomjukat, s pihenhetnek meg ezen a szép, árnyas helyen - hangsúlyozta. Az előzményekről elmondta, hogy  Badacsonyörsön a 2000-es évek elejéig volt a Varga Pincészet üzemével szemben, a vasúti töltésnél egy szabad kifolyású forrás, melyet az erre sétáló turisták és helyiek is szívesen látogattak. Különleges forrásvíz volt, melyet savanykás illata és íze miatt még borvíznek is neveztek a helyiek. Azonban a 71-es főút melletti kerékpárút építése során ez a forrás elapadt. Ezért döntött úgy a Varga Pincészet, hogy a területükön, ugyanezen a vízbázison lévő ásványvíz kútból szabad kifolyást biztosítanak.
Krisztin N. László polgármester üdvözölte a kezdeményezést, amelyet már ő is régóta szorgalmazott. Mint kifejtette, rengeteg kerékpáros jár erre, azonban az eddigi gyakorlat szerint többnyire csupán áthaladnak a településen. Ezúttal egy olyan hely jött létre, ami megállíthatja, s akár maradásra is késztetheti a bringásokat a jövőben.

Fotó: Szijártó János

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!