Sokan ismerik – de ezt kevesen tudják

2023.06.23. 11:00

Színházépület számtalan létezik, de olyan, mint a veszprémi, csupán egyetlen

Európa Kulturális Fővárosának méltán büszkesége az 1908-ban felépült Petőfi Színház. A számtalan kitűnő előadás és rendezvény mellett tartogat egy kuriózumot, melyről viszonylag keveset hallunk.

Benkő Péter

Archív fotó: Pesthy Márton

Színházépület számtalan létezik Magyarországon és szerte a kontinensen. De olyan, mint a veszprémi, csupán egyetlen. Az alig több mint 100 esztendős épület ugyanis Európa legelső vasbeton színháza! Tudták ezt? Egy fiatal építész, Medgyasszay (Benkó) István (1877–1959) kapott megbízást a tervek elkészítésére 1907-ben attól Óvári Ferenc országgyűlési képviselőtől, az 1905-ben alakult városi Színpártoló Egyesület elnökétől, akinek nevét ma az utca is viseli, melyre az épület főhomlokzata néz. A tervezőtől olyan épület megálmodását várták, amely hagyományos színházi előadásokon túl hangversenyek, bálok, sőt népgyűlések tartására is megfelelő. Több más elvárás is kísérte a megbízást, a terepviszonyok adta kihívásokkal is kénytelen volt megbirkózni a tervező, de lényegében egy multifunkcionális kulturális központot kívántak létrehozni már akkor, a történelmi városközpont közelségében, a belső püspökkertben, ami sikerült. Veszprémiként (és kulturális fővárosi polgárokként) joggal lehetünk rá büszkék. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában