Így táncolnak a többméteres bíbor virág levelei a szélben

2023.07.24. 15:00

Cuha partján nem ártatlan a nenyúljhozzám (videó)

Fitt nagyik, túrázó hölgyek ajánlották figyelmünkbe a bíbor nenyúljhozzámokat, amikor Kardosrét közelében a Cuhát követve sétáltunk. Látványosak, többméteresek. Azt tudtuk, miért tartoznak a nebáncsvirágok közé, de csak otthon jöttünk rá, hogy nem ártatlanok.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita 

A bíbor nenyúljhozzám vagy bíbor nebáncsvirág többméteresre megnőtt a Cuha partján. Először kerti dísznek került hazánkba a Távol-Keletről, aztán kiszabadult, kiszökött a kerítések mögül, kivadult.

Természetvédelmi gyomnak nevezhető, inváziós, azaz idegen fajnak tekinthető. Már a bíbor virágocskák formája se semmi, de mi azt csodáltuk meg, hogyan táncolnak levelei a szélben, érdekesen forgatják a hosszúkás, fűrészes szélű, zöld ujjacskákat. Sűrűn, ültetvényszerűen egymás mellett sorakozó hosszú száraikkal a patakmedertől felnyúlnak a hídon állók szemmagasságáig. 

Ha érett termését megnyomjuk vagy akár csak megérintjük, az hirtelen felcsavarodik és a magokat szerteszét, messzire kilövi. Na tessék, itt a bizonyíték, hogy a katapultot is előbb találta ki az embernél flóránk. Így érthető a nenyúljhozzám elnevezése, és ebből következik gyors terjedése, özönnövénnyé válása. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában