Finomságok

2023.09.25. 11:30

Csúcsgasztronómia: Európa a Bakonyra és a Balatonra figyelt

Felkerült a Bakony és a Balaton régió az európai gasztronómiai térképre a Balaton Wine&Gourmet gasztronómiai fesztivállal, amit második alkalommal rendeztek meg a Kolostorok és kertek rendezvénytéren a Veszprémvölgyben szeptember 21-24. között. A borkultúrának is köszönhetően ezt már sikerült elérni. A rendezvény a Veszprém-Balaton (VEB) 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kiemelt eseménye volt.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Idén 50-nél is több étterem és borászat érkezett, különlegesség volt, hogy Michelin-csillagos francia és argentin éttermek séfjei főztek az élményebéden, a jezsuita kolostorban. Nagy István agrárminiszter szerint a magyar gasztronómia ezekben az időkben alakul át, ehhez pedig arra is szükség van, hogy beszélgessenek egymással az emberek, megosszák tapasztalataikat, a világon látott élményeket egymással, amire a mostani fesztivál tökéletes. Markovits Alíz, a VEB 2023 EKF Zrt. vezérigazgatója azt mondta, a gasztronómia kultúrákon átívelő nyelv, amit mindenhol értenek a világon, ezért is fontos, hogy Veszprém így is megszólaljon. Porga Gyula, Veszprém polgármestere a települések közti összhangot, a Balaton-felvidék bortermelő településeit helyezte középpontba. Rámutatott, az ott élők viszont a kultúráért keresik fel Veszprémet. Méltatta a delegációkat, akik többek között Horvátországból és Észtországból érkeztek.

Rókusfalvy Pál bormarketingért felelős kormánybiztos szerint a bor az egyetlen alkoholos ital, ami szakrális kulturális erővel bír és szerves része a magyar identitásnak, ami érdemes arra, hogy bemutassuk a nagyvilágnak is. Az eseményt méltatta Mészáros Zoltán, az esemény megálmodója és Hernan Maria Patino Mayer, Argentína magyarországi nagykövete is.  

A fesztiválon vasárnapig várták a vendégeket a Veszprémvölgybe, ahol különböző előadásokat, kóstolókat is szerveztek, a Jezsuita-templomban tematikus ebédeken és vacsorákon lehetett részt venni, a helyszínen Michelin-csillagos argentin és francia séfek, így Carito Lourenç és Nina Haradji készítették az ételeket. Este az alkalomhoz illően rendkívül hangulatos sanzon- és tangóestet rendeztek. A színpadon Gianni Annoni étteremtulajdonos, séf vezetésével váltották egymást a programok, egyebek mellett mesterkurzusok, étel- és italbemutatók. 

Forrai Miklós Fotó: Kovács Erika

Forrai Mikós és párja, Kriszta, a balatonszőlősi Casa Chirsta tulajdonosai és Varga László egy veszprémi levesbár tulajdonosa azt mondta, a fesztivál rendkívül jelentős, mert itt találkoznak és beszélgetnek egymással a vendéglátás európai és hazai képviselői. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában