Vissza a középkorba

2023.09.09. 08:00

Kőszegen megérint a történelem

Város, mely időutazásra hív. Város, ahol évszázadok lehelete csap meg. Város, mely nem csupán központjaival csábít látogatásra. Város, melyet egy nap alatt bejárhatunk, de jól megismerni sok idő kell. Város, mely nevezetes becsületkasszáiról. Város, melyet nem felkeresni – vétek.

Benkő Péter

A Fő tér barokk házai, innen jutunk a Hősök kapuja alatt a Jurisics térre

Fotó: Benkő Péter/Napló

Kőszeget lehet nevezni ékszerdoboznak, ahogy sokan hívják, tényleg az. De történelmét ismerve itt ennél jóval nagyobb horderejű dolgok zajlottak. Némi történelmi-történeti levezetést muszáj majd tennünk, hogy megértsük, miért olyan, amilyen, belelássunk múltjába. Előbb azonban nézzük, mivel vár bennünket, turistákat ez az egyedülálló város az országhatárnál! Ha a ma Kőszegre érkező a város központját keresi, nehezen találja. Nem azért, mert nincs, hanem a sok központ közül elsőre nehezen talál rá Kőszeg igazi szívére. Ez nem a látogató hibája, Kőszegnek több szíve van!

Elsőként a Jurisics teret nézzük, amelyre a Hősök kapuja, Kőszeg szimbóluma alatt átsétálva jutunk térben, míg időben a középkor köszönt ránk. Páratlan épületekben gyönyörködve balra találjuk a XV. századi városházát, hazánk legrégebbi, folyamatosan e célra használt épületét. Jobbra reneszánsz paloták sorakoznak, a tér közepén pedig két templom áll egymás mellett, ami már maga kivételes. Épp most újítják fel azokat. Egyik a Szent Jakab, másik a Szent Imre-templom. Történetük igen hosszú, a Szent Jakab-templom homlokzatát érdemes megtekinteni (miután az állványzatot lebontják), egyedülálló, ahogy az északra néző szentélye is, amely korábban hordozhatta a tornyot, vastagsága erre utal. A két templom szentélyeit viszont bemutatjuk képen is, de hosszasan írhatnánk az egykori felekezeti villongásokról, lényegében emiatt áll ma két templom a Jurisics téren, páratlan művészeti és városképi együttest alkotva.

A Hősök kapuja alatt visszasétálva jutunk a város üzleti központjába. A téren csodás barokk homlokzatokkal találkozunk, ez már későbbi korok emléke. Innen jutunk nyugati irányban a lenyűgöző Jézus Szíve plébániatemplomhoz (szintén felújítják), melynek hátterét az Alpok vonulatai adják. Fantasztikus! A harmadik városközpontnak a Jurisics vár és annak környéke, a Rájnis utca tekinthető. A várral szemközti házsor jellegzetes, fésűfogas beépítése védelmi célokat is szolgált, a házak hangulata páratlan. Gyönyörködhetünk a Rájnis utcát a Zwinger-torony irányába a Várkörrel összekötő Chernel utca lakóházaiban, ezt az L alakú utcát feltétlen járjuk be, igen-igen régi, ma is lakóházakként használt épületek látványával kárpótol. Bizonyítottan nem a legrégebbi magyarországi lakóházak ezek, de nem állnak távol e címtől. Mindenesetre aki kiigazodik a stílusjegyeken, azt is tudja, mely korban jár éppen.

A Jurisics várról majd egy másik cikkben írunk, azt viszont elmondjuk, hogy Kőszeg mind autóval, mind vasúton könnyen megközelíthető, de közvetlen vasúti kapcsolata Ausztria felé nincs. A becsületkasszák városa néven ismert határ menti városunkban igen jól és hatékonyan működik ez az „intézmény” ma is, zöldségektől és gyümölcsökön át lekvárokig, szörpökig mindent vásárolhatunk kapualjakban, bejáratoknál, csak keresni kell. A becsület becsület, aki árulja saját termékeit, annak jár a honorárium. Nem nagy összeget kérnek, ez tényleg becsületbeli kérdés.

S némi történelmi áttekintés. Kőszegi Henrik és fia építtette a települést, akik 1289-ben összetűzésbe kerültek I. Albert osztrák herceggel, aki elfoglalta Kőszeget, de III. András király visszaszerezte, és visszaadta a Kőszegi családnak. Majd Károly Róbert vette el 1327-ben, és királyi városi címet, önkormányzati és vásártartási jogot adott Kőszegnek. Ezután épült fel a XIII. századtól álló földesúri vár és a város szoros, kettős védelmi rendszere, kiépült a széles városfal. Ugyan Károly Róbert örökre királyi városnak ígérte, Luxemburgi Zsigmond 1392-ben örökjogon Garai Miklós nádornak adományozta a várhoz tartozó uradalommal. Garai megerősítette a város kiváltságait, nagyszabású építkezésekbe kezdett, ekkor készült el a Szent Jakab-templom. Fél évszázad múlva III. Frigyes német-római császár foglalta el a várost V. László nevében, de magának. Majd 1647-ig Habsburg fennhatóság alatt, Alsó-Ausztria részeként állt Kőszeg, leszámítva azt a pár évet, amikor Mátyás visszafoglalta, ám halála után újra a Habsburgokhoz került. A mohácsi vész után a kőszegi zsidókat török-barátsággal vádolva kiűzték Rohoncra, és csak 1840-ben térhettek vissza.

A török időkben ostrom alá került a vár, melyből Jurisics Miklós kapitány vezetésével visszaverték a Bécs ellen vonuló, többszörös túlerőben lévő török sereget. I Ferdinánd elrendelte a falak erősítését. A várost 1532. augusztus elején érte el Ibrahim nagyvezír előhada, s kezdetét vette az ostrom. A Szulejmán által vezetett, az akkori világ legerősebb seregéből 60–70 ezren fordultak a vár és a város ellen. Jurisics néhány száz katonájával és jobbágyaival 20 napig védte a várat, 19 török támadás ellen gyújtogatással védekeztek. A sikertelen ostrom után a török a vár elfoglalása nélkül, megkésve vonult Bécs felé, így ott már az egyesült keresztény zsoldoshadsereg várta az ütközetet. A kőszegi védőket segítette a védmű erőssége, a hősies helytállás, az esőzések. Az ostrom emlékére Kőszegen nemcsak délben, hanem 11 órakor is meghúzzák a harangokat. A következő évben a császár a harcban megsebesült Jurisicsot báróvá emelte, majd a várat 1537-ben örök birtokul adományozta neki. Jurisics 1538-ban az öt alsó-ausztriai terület kapitánya lett.

Ennyit a múltról. Nem kérdés, hogy a modern idők Kőszegen is beköszöntöttek bevásárlóközpontokkal, ipari parkokkal – de mindez távol és kívül esik a történelmi negyedeken. Bár, hogy utóbbiak hol kezdődnek Kőszegen, azt nehéz meghatározni. Egyesek szerint már a 87-es útról bárhol lekanyarodva ránk köszönt a múlt… nekik van igazuk. Na meg azoknak, akik becsülték és meghagyták Kőszeget olyannak, amilyen volt. Megérte!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában