Virág

2023.10.23. 08:00

Érdemes hazai krizantémot választani

Idén közel tizenöt millió szál krizantémot termesztenek a magyarországi kertészetek, amire halottak napja közeledtével nagy a kereslet. Az idei sok napsütés miatt a növények hamarabb virágoznak, illetve akár elő is lehet rendelni – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Benkő Péter

A közepes nagyságú fajtákat évről évre többen vásárolják, a pompon alakúakat is sokan keresik. A megkérdezett termesztők, forgalmazók szerint idén nagyon jó minőségű a termés, egészségesek, erőteljesek a növények; a cserepes és különleges virágú, vágott fajtákból bő a választék. Bár még mindig a nagyvirágúakból fogy a legtöbb, a közepes-nagy virágú krizantémból is egyre többet vesznek. Egész évben kelendő a csokros, és cserepes fajták is választhatók. Régebben a fehér színű volt a „divat”, majd megjelentek a zöldek és a kétszínűek, manapság pedig már háromszínű vagy szórt színvilágú virágok is kaphatók.

Az egész országban jellemző a kisebb mértékű helyi termesztés, sajnos a legtöbb helyen korszerűtlen módszerekkel, több évtizedes technológiával. Idén a tavalyihoz képest tizenöt-tizennyolc százalékkal kevesebb növényt ültettek ki a kertészetek, ebben közrejátszott a tavaly év végi magas euróárfolyam és egyéb tényezők. Emellett elmondható, hogy kiöregedőben van a szakma, a termesztők mintegy tizede idén felhagyott a termeléssel. A krizantémtermesztés önköltsége magas, amit a termelői árakban nehéz érvényesíteni, többen zöldségtermesztésre váltottak. Tekintve a virág erősen szezonális jellegét, a termesztés, logisztika, értékesítés mind komoly szervezést, feszes időzítést igényel, főképp az áru halottak napjára időzítése. A vágott virágot például több napos pulton tartásra felkészítve kell átadni a boltosoknak.

A krizantém a tizenhét Celsius-fok körüli hőmérsékletet kedveli. Bár idén nem volt drasztikus aszály, az elégtelen növényvédelem károkat okozhatott, valamint esetenként árnyékolást, hűtést, párásítást kellett alkalmazni. Szabadtéren történtek növénykiégések, a fóliás növényeket helyenként atka támadta meg, ami miatt markánsabb, költségesebb növényvédelemre volt szükség. A vásárlóknak a szakemberek javasolják, hogy a virág megvétele után érdemes fertőtleníteni a tárolóedényt, vödröt, így akár több hétig eláll a szálas virág is. Javasolják virágtartósító szer használatát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában