Betétdíjas italcsomagolás

2023.10.10. 11:00

Így néz ki majd ezer forint jövőre

Húsz palack – üvegből, műanyagból, fémből, akár vegyesen. Ennyi ér majd jövőre ezer forintot. Lefotóztuk, ez mekkora kupacot jelent otthon, amikor külön gyűjtjük ezeket.

Rimányi Zita

Lefotóztuk, körülbelül mekkora kupacot jelent jövőre ezer forintnyi betétdíj otthoni tárolása Fotó: Rimányi Zita

Jövőre kötelező lesz visszaváltani az italok csomagolásait, akár fémből, akár üvegből, akár műanyagból vannak, akár dobozok. Egydecistől a háromliteres edényig. Kivéve a tejek esetében. A betétdíj egységesen ötven forint lesz. Erről már írtunk lapunkban, arról szintén, egyelőre nem tudni, ez tényleg mindenkit arra ösztönöz majd, hogy visszavigye a boltba az ásványvizes és az üdítős flakonokat. Egy olvasónk úgy véli, így, hogy pénz jár érte, ha egyesek eldobják is a palackokat, lesz, aki felszedi és leadja azokat, oda, ahova kell. Szlovákiában tavaly január 1-jén vezették be ezt a rendszert és bevált, ott 15 cent a betétdíj, azaz mintegy hatvan forint. 
Lefotóztuk, mekkora kupacot jelent jövőre ezer forintnyi betétdíj otthoni tárolása, figyelembe véve, hogy akkor már a visszaváltás miatt sérülésmentesnek kell maradniuk a flakonoknak, dobozoknak, nem kell azokat laposra taposni. Páran arra gondoltak, már most félreteszik az üres palackokat, aztán ötven forintokat kaphatnak olyanokért is, amikért nem fizettek vásárláskor. Ez a fajta felhalmozás azonban valószínűleg nem hoz majd hasznot, mert a már betétdíjas csomagolásokon ezt a szerepet jelzik kódokkal is. S meg kell jegyeznünk, a legeslegjobb az lenne, ha eleve kevesebb műanyagot vinnénk haza, kevesebb szemetet termelnénk. Már ez is megoldható, sokan csomagolásmentes boltokra váltottak, piacra járnak szörpért is, csapvizet isznak, esetleg szűrve azt. 

Olvasóink elküldhetik a témában kérdéseiket a [email protected] e-mail-címre, igyekszünk azokra válaszokat kérni, és megjelentetjük a közérdeklődésre számot tartó tájékoztatásokat lapunkban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában