Még nem késő

2023.11.29. 12:00

Az időben megkezdett téliesítéssel megelőzhető a vízmérő elfagyása

Még nem késő elvégezni a hideg évszakokban nem használt ingatlanok ivóvízhálózatának téliesítését. Ha erről nem gondoskodunk, a tartós éjszakai fagyokban könnyen tönkremehetnek a házi vízmérők, ami az elfolyt víz költségén túl több tízezer forint pluszkiadást jelenthet. Erre hívja fel legutóbbi közleményében a figyelmet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.

Szijártó János

Ha elfagy a vízóra, nemcsak a csere költsége terheli a tulajdonost, hanem az esetlegesen elfolyt vizet is ki kell fizetni

Fotó: Szijártó János

Mint írják, volt olyan év, amikor a társaság szakembereinek 6000 vízmérőt kellett fagyás miatt cserélni, de tavaly és tavalyelőtt is száznál több ilyen eset fordult elő a vállalat hat vármegyét is érintő működési területén. Ezért a DRV Zrt. óvatosságra inti a felhasználóit, és felhívja a figyelmet, hogy a szokatlanul meleg ősz és az elmúlt évek enyhe telei ellenére is fokozottan figyeljenek a vízmérők téliesítésére. Ha elfagy egy vízmérő, az mintegy 47 ezer forintos kiadást jelent, az aktuális díjszabás szerint ugyanis ennyibe kerül a legkisebb, 15 milliméteres átmérőjű vízmérő cseréje. Ennek és az elfolyt víz díjának a költségét a felhasználónak kell kifizetnie, mivel az ő feladata a vízmérő órák rendszeres ellenőrzése és a házi ivóvízhálózat karbantartása.

A nem lakott ingatlanoknál a tulajdonosnak érdemes elvégeznie minden kültéri vízakna és csap víztelenítését. Fontos, hogy szigetelje megfelelően a vízakna búvónyílását. Az akna mennyezetére, azaz belülről az aknafedlapra, valamint az oldalfalakra is rögzítsen hőszigetelő anyagot, az aljzat maradjon szabadon. Lényeges, hogy ne maradjanak rések a búvónyílást záró aknafedlap körül, ahol a hideg levegő és a téli csapadék bejuthat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában