Felhívás

2023.11.26. 07:18

Elő az örökölt gömbökkel! – régi kedvenc karácsonyi díszeik fotóit várjuk

A régi idők emlékeit idéző adventi és karácsonyfadíszek nem műanyagból készültek vagy ragasztópisztollyal, hanem üvegből, viaszból, papírból. Többnyire finom alkotások voltak, vagy kevésbé szépek, mégis kedvencekké váltak. Legnagyobb értékük, hogy kinek-kinek története fűződik hozzájuk. Elő a nagyiktól örökölt gömböket! Küldjék el a kedvenc örökölt díszük fotóit szerkesztőségünknek!

Rimányi Zita

Tükrös felületű üveggömböket, kézzel festett, akasztós fafigurákat nézegethettek a mai felnőttek gyerekkorukban a karácsonyfákon, adventkor a lakásban. Érdemes ezeket a régi díszeket elővenni. Emlékeket idéznek, egyedi formájúak, mintázatúak és a környezetvédelmet szolgálják, ha újra és újra használjuk ezeket. Persze a tömeggyártásnak köszönhetően manapság számos műanyagdísz között válogathatunk, ha a karácsonyfa vagy az adventi asztal, a lakás díszítésére készülünk. Sőt, már tájékoztatásokat kapunk a dizájnerektől az aktuális trendekről: egyik éven azt javasolják, hogy csak arany és piros, a másikon, hogy csak kék és ezüst apróságokat aggassunk a fenyőnkre. 

Divatosak lettek a zöld ágakon a rózsaszínű, a fehér műfákon a matt fekete, a feketéken a fehér csillámos figurák. Nem muszáj azonban mindig újakat venni, a többit meg kidobni. Előkereshetjük a nagyszülőktől örökölteket, a gomba, a toboz és a jégcsap alakút. Ezek a retró és antik figurák manapság keresettek egyébként az antikárusoknál és az internetes eladási felületeken. Értékük megnőtt, no meg a nosztalgia hatása sem lebecsülendő.
Igényes kidolgozás, egyedi forma, festés és persze a családi történetek, amiket felidéznek. 

karácsonyi díszek
Előkereshetjük a nagyszülőktől örökölt díszeket, melyek szép emlékeket ébresztenek
Fotó: Olvasó

Az ehető és a házilag előállított díszek is gyakoriak voltak. Az alma és a dió, akár aszalva, füzérbe fűzve, fényes fóliába csomagolva. Viaszból, vattából és drótból is formáltak függesztékeket. Kartonpapír szentképeket, képeslapokat ugyancsak a fákra raktak. Akárcsak porcelán angyalkákat, madarakat. Az örökölt réz vagy üveg gyertyatartó szintén lehet dekoráció része, illatos narancsokkal.

Olvasóink saját retró és antik karácsonyfadíszeik fotóit – esetleg a hozzájuk fűződő történeteikkel együtt – elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre. Jöhetnek a nagyiktól örökölt gömbök. 

A képeket szeretnénk megjelentetni lapunkban, hogy együtt emlékezhessünk a régi idők hangulatára, ezért kérjük, hogy írják bele levelükbe, ehhez hozzájárulnak, a nevüket és a településüket szintén, azt, hogy ki küldte a fotót és honnan. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában