Christkindl Spiel

2023.11.25. 08:00

Világszenzációra készülnek a lányok hónapokig a bakonyi és a Balaton-felvidéki sváb falukban

Kántálás, betlehemezés, regölés – leginkább ezek a karácsonyi, énekes, házról házra járó szokásaink hasonlítanak a Christkindl Spielhez, amit a Bakonyban és a Balaton-felvidéken a sváb falvakban ma is rendre megtartanak. Szenteste napján a lányok angyalkaként jelennek meg a családoknál, hogy elvigyék hozzájuk Jézus megszületésének örömhírét. Hónapokig készülnek rá.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

Lipéczné Karsai Henriett, a Laczkó Dezső Múzeum néprajzos múzeológusa a Naplónak is beszélt, podcast formájában erről a különlegességről. Legalább 15 településen máig megőrizték a szokást, gyakorolják, ami önmagában csoda. Az egyetlen olyan örökségünk, ami Veszprém vármegyéből felvételt nyert – még 2020-ban – a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe. Az szintén nagy dolog, hogy terjed, a balatoncsicsóiak a szomszédos faluból kérték el a Christkindl Spiel forgatókönyvét, hogy újraélesszék saját településükön a hagyományát. Lókúton pedig egy idős asszony fonetikusan lediktálta a teljes szövegét, amire emlékezett, így most az a feladat, hogy az alapján rájöjjenek, hány szereplő adhatta elő és milyen viseletben. A világszenzáció pedig az, hogy az anyaországban nem maradt meg ez a szokás, amit a hazánkba települt németajkúak, a maiak ősei hoztak magukkal, de most a bakonyi, a Balaton-felvidéki sváboktól visszatanulhatják a Németországban élők. Szeretnék. Náluk a Christkindl ugyanis jelenleg egy aranyhajú angyalka és annyi a szerepe, hogy megnyitja a karácsonyi vásárt. 

Márkón, Hárskúton, Bándon, Herenden, Városlődön, Kislődön, Úrkúton, Magyarpolányban – és még sorolhatnánk a falvakat –, mindegyikben különböző formában játszották a Christkindl Spielt. Kicsit korunkban is évről évre átalakul, kihagynak elemeket, praktikusabbá tesznek néhányat, de él a hagyomány, a kis változtatásoktól talán még inkább. S már nem működik az önszerveződés, hosszas előkészület, több hónapos felkészülés szükséges az énekek gyakorlása, a ruhák összeállítása, karbantartása miatt, de többen úgy érzik, megéri, mert a közösségnek ez fontos. Az mindegyik szokásgyakorlás alapja, hogy a krisztkindlik december 24-én házról házra járnak, viszik Jézus megszületésének örömhírét. Jellemzően Mária, József és az angyalok a szereplők a négy-tíztagú kis csapatban. Lányok csoportjáról van szó, amely esetleg egy-egy legénnyel kiegészül, de többnyire a fiúszerepet is lány játssza. Az énekek végén áldást osztanak a háziakra, miközben jókívánságokat mondanak: "Bort, búzát, békességet, angyali kegyességet, maradjon a háznál minden jó egészség!" Korábban elképzelhetetlen volt enélkül a szenteste megünneplése a sváb falvakban. 

Mint a karácsonyfa, úgy fel van díszítve a krisztkindlis lányok ruhája, igen díszes. A fehér ünneplő öltözetre színes szalagokat kötöztek, varrtak, az elejére fodrozva, szívet formálva. Gyöngyökkel, flitterekkel szintén gazdagon díszítették, a derékcsipkét vagy -fodrot is. Esetenként zsinórozták a pártákat. A krisztkindlis babák kikeményített, hajtogatott, fűzött szoknyái szintén az aprólékos elkészítési módról tanúskodnak. Nyáron Zircen, ősszel Bakonynánán nyílt ilyen viseletekből és az énekes karácsonyjárást tablókon, archív fotókkal, kottákkal bemutató kiállítás. Ezeken készültek képeink. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában