Emlékszel még rájuk?

2023.12.06. 10:00

Nosztalgiázzunk! Ezekkel utaztak öt éve a veszprémiek

Január 1-jén lesz öt esztendeje annak, hogy a megyei jogú város önkormányzata döntést hozott, miszerint átalakítják a helyi járati tömegközlekedést.

Benkő Péter

Nosztalgikus felvétel

Fotó: Benkő Péter

A közgyűlés indokként kiemelte, hogy a városban szolgáló autóbuszflotta átlagéletkora már közel huszonegy (!) év volt. Azt is, hogy egyetlen jármű sem felelt meg legalább az Euro 4-es környezetvédelmi kategóriának. Úgy gondolták, a járműparkot legegyszerűbben azzal tudják megújítani, ha egy saját céggel üzemeltetett buszparkot hoznak létre. Ezt követően fogadták el a V-Busz Kft. megalapítását, mely 2019. január 1-je óta közlekedteti a lila buszokat a városban.

Bár a V-Busz első járműflottáját használt kocsikból állították össze, nagyrészt MAN, Mercedes, Scania, Solaris és Volvo gyártmányú buszokból, azonban 2021-ben vadonatúj autóbuszokat vásárolt a cég, később még öt darab elektromos meghajtású kocsit.

De vajon emlékszünk-e, mi volt mindezek előtt? Az egykori, már nem létező Balaton Volán, majd jogutódja, a szintén nem létező ÉNYKK közlekedtette az ősrégi Ikarusokat, a picit fiatalabb Neoplanokat és MAN-okat s a még fiatalabb Volvókat. Jártak más típusok is a városban, de nem sokáig. Viszont figyelemre méltó, hogy a legöregebb busz akkor, öt éve egy 1987-es gyártmányú Ikarus 280-as volt. A típusból hatot vittek Győrbe helyi járati feladatokra, melyek közül kettő még üzemel, az 1998-as évjáratú GNX-320-ast képgalériánkban is bemutatjuk, Győrben, a Városháza-megállóban fotóztuk le 1999-ben.

Nézegessük az öreg járgányokat és nosztalgiázzunk! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában