Különleges égi látvány

2024.01.04. 09:00

Ilyet igazán ritkaság elkapni az égen (fotók)

Mindent látó szem kint és bent, az apátság templomában és a monostor előtt felhőkből formálva, ahogy lenéz a ciszterci szerzetesek otthonára – két fotót tettünk nem véletlenül egymás mellé. Az egyiket Zircen az apátsággal szemben készítettük, a másikat az épületében, a ciszterci monostor templomában.

Rimányi Zita

Fátyolfelhők az égen

Fotó: Rimányi Zita 

A felhőkből formált háromszög és a körülötte látható lángszerű fehér képződmények, amik a fotónkon láthatóak, minket a mindent látó szemre, egy régi jelképre emlékeztetnek. Nevezik a gondviselés, az előlátás és Isten szemének is, gyakori vallásos szimbólum, általában körülötte fénysugarakkal ábrázolják és háromszög öleli körül, ezért a szentháromsággal is kapcsolatba hozzák. Egyes kultúrákban azt mondják róla, hogy őrködik az emberiség felett.

Mi felhőkbe láttuk bele, hogy miért, arról fényképünkön győződhetnek meg. Érdekes párhuzam, hogy a művészeti, egyházi ábrázolásokban gyakran felhőkbe burkolva jelenítik meg. S épp a zirci apátsággal szemben készült képünk a véletlen égi látványról, a ciszterci monostor templomába ezután mentünk be lefotózni az egyik festmény feletti díszítést, ami szerintünk hasonlít hozzá, és a mindent látó szem egyik szép megjelenítése. 

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Gyakran látunk bele számunkra szabályos tűnő alakzatokat természeti jelenségekbe, felhőkbe, faágakba, egyebekbe, még építészeti elemekbe is, vannak művészek, akik ennek keresésével tudatosan foglalkoznak, mások üzenetnek tekintik az ilyesmit saját életükre vonatkozóan. Mi megkérdezzük az optikai jelenségekkel foglalkozó fizikust, mekkora a valószínűsége az ilyen háromszög formák előfordulásának felhőkből formáltan az égen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában