Közlekedés

2024.01.12. 15:00

Télen sokkal körültekintőbbnek kell lennünk a volán mögött – figyelmeztet Réfi Ferenc közlekedési szakoktató

Beköszöntött a napokban a zord télies időjárás, ami nagy hatással van a közlekedésünkre. Sokan nem számolnak a megváltozott közlekedési helyzetekkel, az út állapotával, aminek a végeredménye a legrosszabb esetben a baleset vagy anyagi kár. A témában Réfi Ferenc gépjárművezető-szakoktatóval beszélgettünk.

Balogh Dávid

Mik az általános tapasztalatok a veszprémi utakon?

– Sajnos az, hogy sokan nem készülnek fel a zord időjárásra. Nem győződünk meg a gépjárművünk műszaki állapotáról. A KRESZ szerint kell eljárnunk, hogy mi a teendő napi első indulás előtt, de sajnos mindenki siet. Vannak akik úgy indulnak útnak, hogy csak egy kis felületen kaparják le a jeget a szélvédőről, és azt a kis rést használják körültekintésre, ami nagyon veszélyes, és sajnos sok gyalogosgázolás származik belőle. A volán mögött ülő személynek 360 fokban át kell látnia az autót, hogy melyik irányba mi történik.

Mit felejtenek el gyakran az emberek?

– Hogy télen teljesen mások az útviszonyok. Ebben az időszakban a vezetési stílusunkon is változtatni kell. Sok mindent kell figyelembe venni. Az időjárási tényezőket, az útburkolatot, minden befolyásolja a vezetésünket. Nagyobb féktávval kellene számolnunk, tehát ebből adódóan nagyobb követési távolságot kell tartanunk. A nap sugarai ne tévesszenek meg minket, hogy akkor nem lehet fagy az aszfalton. A ködlámpa helyes használatával sincsenek sokan tisztában az utakon, ami zavaró lehet a közlekedésben résztvevőknek.

A vadak miatt nem várt közlekedési helyzetekbe botlunk bele a késő esti vagy hajnali órákban. Mit tegyünk?

– A vadakra sajnos nem lehet felkészülni. A gyors reakcióra kell támaszkodnunk, ami természetesen nem azt jelenti, hogy hirtelen bele kell taposni a fékbe, hiszen ha mögöttünk jönnek, abból könnyen még nagyobb baj is lehet. Fokozatosan egyenletes fékezni kell, és jelezni a többi közlekedő számára (vészjelzővel, vagy villogtatással), hogy veszély van. Az állatokkal számolni kell, még akkor is ha nem látjuk őket, hiszen bármelyik pillanatban felbukkanhatnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában