Közlekedés

2024.01.12. 15:00

Télen sokkal körültekintőbbnek kell lennünk a volán mögött – figyelmeztet Réfi Ferenc közlekedési szakoktató

Beköszöntött a napokban a zord télies időjárás, ami nagy hatással van a közlekedésünkre. Sokan nem számolnak a megváltozott közlekedési helyzetekkel, az út állapotával, aminek a végeredménye a legrosszabb esetben a baleset vagy anyagi kár. A témában Réfi Ferenc gépjárművezető-szakoktatóval beszélgettünk.

Balogh Dávid

Mik az általános tapasztalatok a veszprémi utakon?

– Sajnos az, hogy sokan nem készülnek fel a zord időjárásra. Nem győződünk meg a gépjárművünk műszaki állapotáról. A KRESZ szerint kell eljárnunk, hogy mi a teendő napi első indulás előtt, de sajnos mindenki siet. Vannak akik úgy indulnak útnak, hogy csak egy kis felületen kaparják le a jeget a szélvédőről, és azt a kis rést használják körültekintésre, ami nagyon veszélyes, és sajnos sok gyalogosgázolás származik belőle. A volán mögött ülő személynek 360 fokban át kell látnia az autót, hogy melyik irányba mi történik.

Mit felejtenek el gyakran az emberek?

– Hogy télen teljesen mások az útviszonyok. Ebben az időszakban a vezetési stílusunkon is változtatni kell. Sok mindent kell figyelembe venni. Az időjárási tényezőket, az útburkolatot, minden befolyásolja a vezetésünket. Nagyobb féktávval kellene számolnunk, tehát ebből adódóan nagyobb követési távolságot kell tartanunk. A nap sugarai ne tévesszenek meg minket, hogy akkor nem lehet fagy az aszfalton. A ködlámpa helyes használatával sincsenek sokan tisztában az utakon, ami zavaró lehet a közlekedésben résztvevőknek.

A vadak miatt nem várt közlekedési helyzetekbe botlunk bele a késő esti vagy hajnali órákban. Mit tegyünk?

– A vadakra sajnos nem lehet felkészülni. A gyors reakcióra kell támaszkodnunk, ami természetesen nem azt jelenti, hogy hirtelen bele kell taposni a fékbe, hiszen ha mögöttünk jönnek, abból könnyen még nagyobb baj is lehet. Fokozatosan egyenletes fékezni kell, és jelezni a többi közlekedő számára (vészjelzővel, vagy villogtatással), hogy veszély van. Az állatokkal számolni kell, még akkor is ha nem látjuk őket, hiszen bármelyik pillanatban felbukkanhatnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában