Felelős állattartás

2024.02.19. 07:00

A hétvégén ünnepeltük a macskák világnapját

Február 17-én ünnepeltük a macskák világnapját, mely kiváló alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a felelős állattartás fontosságára – hangsúlyozta Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

Kovács Erika

A felelős állattartás nemcsak a macskák, hanem tulajdonosaik és a környezet egészségét és biztonságát is szolgálja

Fotó: Szijártó János

A macskák egészségének és jóllétének biztosítása nemcsak szeretetet és odafigyelést igényel, hanem megfelelő gondoskodást és elővigyázatosságot is kíván az állattartóktól. 

– A felelős állattartás egyik alapja a rendszeres állategészségügyi vizsgálat, mely többek között magában foglalja a szükséges védőoltásokat – ideértve a veszettség elleni védőoltást –, valamint a parazitaellenes kezeléseket is – közölte dr. Koska Hedvig, állatorvos. Hozzátette, bár Magyarországon jelenleg nem kötelező a macskák mikrochippel való megjelölése, erősen ajánlott, mivel nagy segítséget nyújt az állat azonosításában, szökés esetén a hazajuttatásban. Az utóbbi időszakban egyre több a veszettséggel fertőzött állat – kutya és macska is – Magyarországon, mely aggodalomra ad okot. 

A veszettség gyógyíthatatlan, halálos betegség, mely állatról emberre terjedhet. A veszettség elleni védőoltással a vírus terjedése megelőzhető. A megelőzés érdekében fontos, hogy a macskatulajdonosok ne hanyagolják el kedvenceik rendszeres védőoltásait, különösen, ha az állatok szabadon járnak kint, ahol nagyobb a fertőzés veszélye. 

– Fontos hangsúlyozni, hogy a felelős állattartáshoz tartozik a megfelelő táplálás, a tiszta ivóvíz és a higiénia folyamatos biztosítása, a félelem- és stresszmentes környezet megteremtése, valamint a rendszeres testmozgás – mondta a kormánybiztos. Ovádi Péter megjegyezte, a felelősséghez hozzátartozik az ivartalanítás is, mely a nem kívánt szaporulat megelőzésén túl az állat egészségét is szolgálja. A kormánybiztos arra kéri a macskatulajdonosokat, hogy tartsák felelősen állataikat és tegyenek meg minden szükséges intézkedést kedvenceik egészségének és jóllétének védelme érdekében. 

– A felelős állattartás nemcsak a macskák, hanem tulajdonosaik és a környezet egészségét és biztonságát is szolgálja. Tegyünk együtt a macskák boldog és egészséges életéért – mondta Ovádi Péter. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában