A polányi pulipár kalandjai folytatódnak

2024.02.21. 15:00

Balatoni pulinóta Pite és Vacak módra

A Bakony után a Balatonnál folytatódnak a cukisággombolyagok kalandjai. Olvasóink már ismerhetik a gazdi beszámolóiból lapunkból a polányi pulipárt. A kedves ebek legutóbb őrt álltak a szigligeti várnál és egy dal átköltéséhez adtak ihletet.

Rimányi Zita
Ahogy korábban a somlói várnál, ezúttal a szigligeti erődítménynél állt őrt a polányi pulipár
Fotó: olvasó

„Kedves hétvége! Ma szép időt hoztál nekünk, boldogan szálltunk be túrajárművünkbe, remélve, hogy rátalálunk a híres hídra, ami a Balaton széles vizén évszázadok óta átível. Legalábbis a népdal ezt állítja. Egészen Szigligetig utaztunk, gondolván, ott ősszel már a süllők is partra szálltak, biztosan ez a látványosság vonzotta őket is ide. Mikor azonban kiadós szaglászás és szaladgálás ellenére sem találtuk a hőn keresett hidat, Vacak egészen váratlan és meglepő dolgot cselekedett. Meglátván egy helybeli hattyút, nagy szökkenéssel utánaeredt, belecsobbant a Balatonba, s számára ismeretlen úszótechnikával igyekezett utolérni, hogy útbaigazítást és információt kérjen a meghökkent madártól. Ezen nemcsak a gazdik, akik hősies kiabálással próbálták az úszást életében először próbáló Vacakot jobb belátásra és visszafordulásra bírni, de még én is meglepődtem, s talán Vacak is, mert két-három méteres távolodás után visszafordult. Elképzelhető, hogy akkor fogytak el lába alól a biztonságot jelentő hatalmas kövek. Ez a kaland plusz és kiadós törölközősimit eredményezett szerencsés barátomnak az autóhoz visszatérve. Én persze nem hagytam szó nélkül, reklamáltam is, nehogy több törődést kapjon, mint én. Mikor az izgalom elmúlt, rádöbbentünk, nem értük el utazásunk célját, a híd rejtve maradt előttünk. Jöhetett hát hazafelé a mi pulinótánk a gazdi szabad fordításában, melynek címe: Balatoni pulinóta Vacak, Pite módra" – írta a kutyák nyelvét értő Dávid Barbara.

S íme az átköltés:

Széles a Balaton vize, keskeny a híd rajta.
Megpróbáltunk rátalálni, se híre, se hamva!
Kerestük-kutattuk, végül mégis abbahagytuk:
hazafelé harsány hangon világgá ugattuk.

A népdalban megénekelt hidat kereste a Balatonnál a polányi pulipár
Fotó: olvasó

Elvarázsolta egy hely? Küldje el! A túráikon készült kedvenc képeiket továbbra is várjuk, de ha nehéz is, jól válogassanak! Azt kérjük, hogy csak egy-két nagyon különleges fotót válasszanak ki. A képeket a [email protected] postafiókba várjuk. Kérjük, azt mindenképp írják bele az e-mailbe, hogy hol és mikor készült a fotó, ki készítette. Azt szintén jelezzék, hol laknak, és hogy hozzájárulnak-e ahhoz, hogy a fotó megjelenjen a Napló felületein. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában