Képes program- és túraajánló

2024.02.29. 20:00

Hova menjek az első tavaszi hétvégén a Bakonyban? – Kockaáradat Zircen, gasztropaletta a bodzásoknál

Berobbant a tavaszias hangulat már februárban, így március első hétvégéje aztán tényleg sokakat túrázásra csábít a Bakonyban. Akik a kissé ködösnek, szelesnek jósolt időjárás miatt inkább más programot választanak, azoknak tudniuk kell, hogy kockaáradat lepi el Zircet, és gasztropalettát kínál a bodzások faluja, Jásd.

Rimányi Zita

Kerteskői-szurdok: kidőlt fák, moha lepte sziklák, egyenetlen terep, de a látvány mindent visz Fotó: olvasó, Mészöly János

Úgy építőkockázhatnak, hogy az alapanyag sosem fogy el

A Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsődében nyílik arra alkalom március 2-án, szombaton 14 és 17 óra között, hogy szülők és gyermekek együtt játsszanak, kipróbálják, milyen igazán nagyot építeni úgy, hogy a kockák nem fogynak el. Ami várható: 25 ezer kockából álló nagy zöld játszóház, 8 ezer kockából álló Duplo játszóház, Technic minikiállítás, kipróbálható modellek, egyéb érdekességek. 

 Az építőkockázók álmainak netovábbja, ha elfogyhatatlannak tűnő mennyiségben áll rendelkezésre alapanyag Fotó: Mediaworks-archívum

Gyerekkoruk ízeit sütik-főzik meg a Jásdon otthonra találók

Gasztropaletta címmel biztosítanak lehetőséget arra Jásdon, hogy akik nem tősgyökeresek a faluban, bemutassák szülőhelyük, gyerekkoruk meghatározó ízeit a kultúrházban március 2-án, szombaton 14 órától. Jelentkezni a Bodzaház munkatársainál lehet, s a Bodzaházban tartottak a jelentkezőknek előzetes megbeszélést. 

A bodzásoknak nevezett jásdiak nem aprózzák el a lekvárfőzést, és nyitottak a falujukban otthonra találók kedvenc ízeire Fotó: Rimányi Zita

Lujza-napi piac a Bakony fővárosában

A  Vidéken „Bénázók" Egyesület önkénteseinek munkájával jött létre hétről hétre a piacozási lehetőség Zirc központjában, a Reguly-múzeum kertjében, ami a Penny Áruház parkolója felől is megközelíthető. Március 2-án, szombaton 8 és 12 óra között itt tartják meg a Lujza-napi termelői és kézműves vásárt. Az árusok szívvel-lélekkel készült termékekkel várnak mindenkit. Kosárközösség jelleggel lehetőség van előrendelésre is. 

Két szurdok a Gerence közelében, Pénzesgyőrnél

A Kőszoros-völgy szintén Pénzesgyőr közelében van, kevésbé ismert, de megéri felfedezni magunknak Fotó: olvasó, Péczi Katalin

„A Pénzesgyőr környéki látnivalók közül a Kőszoros-völgy kevésbé ismert, mint a Kerteskői-szurdok, és igaz, az ösvények és a turistajelzések is nehezebben követhetők előbbiben, de, ha megvan a völgy bejárata, akkor már nehéz benne eltévedni. A látvány miatt megéri megjárni" – írta a bakonyi bikinis bakancskoptató, a zirci Péczi Katalin, aki nemrégiben kirándult errefelé.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában